Orechový olej (Juglans regia)
Olej z vlašských orechov znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čistí krv, znižuje riziko vzniku..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Pridanie palmového oleja do jedálnička tehotných žien a detí v rozvojových krajinách by mohlo znížiť riziko vzniku nedostatku vitamínu A. Prečítajte si o palmovom oleji a prečítajte si celý popis...
Popis
Palmový olej sa získava z:
Názov rastliny:
Palma olejová
Latinský názov rastliny:
Elaeis
Iné názvy oleja:
/
Všeobecný popis rastliny a procesu pestovania:
Palma olejová je rod rastlín, ktorý zahŕňa až 8 rôznych druhov paliem, ktoré pochádzajú zo západnej Afriky a Južnej Ameriky. Koruna palmy olejovej pozostáva z veľkých listov, ktoré môžu byť dlhé až 7 metrov. Plody rastú v strapcoch a sú rozpoznateľné ako kôstkové plody s dužinatým mezokarpom a tvrdým semenom.
Palmový olej sa získava zo semien plodu palmy olejnej. Často je zamieňaný s palmovým olejom, ktorý vzniká lisovaním šťavnatej časti plodov a za farbou je obsah veľkého množstva betakaroténu. Palmový olej sa tiež často nahrádza kokosovým olejom, ktorý sa získava z jadra kokosovej palmy. Rozdiely medzi spomínanými olejmi sú nasledovné: Červený palmový olej obsahuje 49% nasýtených tukov, palmový olej 81% a kokosový olej 86%. Červený surový palmový olej v niektorých prípadoch nemá červenú farbu; ak bol olej rafinovaný, má zvyčajne jemnú farbu.
Palmový olej je spolu s kokosovým olejom jedným z mála vysoko nasýtených rastlinných tukov a pri izbovej teplote je polotuhý.
Použitie oleja:
Keďže palmový olej sa dá zložením prirovnať ku kokosovému, aj spôsoby použitia sú podobné. Vďaka obsahu vitamínov A a E sa mu pripisujú aj liečivé vlastnosti, keďže vyživuje a hydratuje pokožku, vďaka čomu je vhodný na starostlivosť o suchú, citlivú a zapálenú pokožku. Existujú tiež dôkazy, že palmový olej zabraňuje rozvoju nedostatku vitamínu A. Pridanie palmového oleja do stravy tehotných žien a detí v rozvojových krajinách by mohlo znížiť riziko vzniku nedostatku vitamínu A.
Ako zaujímavosť môžeme dodať, že palmový olej možno konzumujeme každý týždeň, no ani si to neuvedomujeme. Používa sa pri príprave zmrzliny, margarínu, majonézy a iných potravín.
Recepty:
Palmový olej sa môže aplikovať priamo na postihnuté miesta pokožky. Na prípravu kozmetických receptov sa častejšie používa červený palmový olej, najmä pre jeho charakteristickú červenú farbu.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Palmový olej obsahuje HDL aj LDL cholesterol. Hoci HDL je dobrý cholesterol a LDL je zlý, palmový olej dokáže vytvoriť vyváženú rovnováhu v tele. Vysoká hladina LDL cholesterolu môže zvýšiť riziko vzniku aterosklerózy a tým mŕtvice a infarktu. Udržiavaním zdravej rovnováhy cholesterolu si môžeme zabezpečiť zdravší kardiovaskulárny systém.
Tokoferoly, forma vitamínu E, sú prírodné antioxidanty, ktoré môžu zabrániť rozvoju rakoviny neutralizáciou voľných radikálov. Voľné radikály spôsobujú, že zdravé bunky mutujú na rakovinové bunky.
Olej z vlašských orechov znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čistí krv, znižuje riziko vzniku..
Pravidelným užívaním rakytníkového oleja možno pre jeho pozitívne účinky a schopnosť čistiť pečeň pr..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.