Paprika (Capsicum annuum)
Kapsaicín v paprike má pozitívny vplyv na zdravie. Znižuje zlý cholesterol v krvi, pomáha kontrolova..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Kyselina listová v paradajkách môže pomôcť pri depresii tým, že zabráni nadprodukcii homocysteínu v tele, čo môže zabrániť krvi a iným živinám dostať sa do mozgu. Spoznajte paradajku a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Solanum lycopersicum
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
rajčina
Všeobecný popis a história:
Paradajka je rastlina, ktorá patrí do čeľade ľuľkovitých, kam patrí aj paprika, zemiaky, baklažány, čili a tabak. Je to trváca rastlina, ktorá pochádza z oblasti od Mexika po Peru. Mnohé odrody paradajok sa dnes bežne pestujú v miernom podnebí po celom svete a skleníky umožňujú jej pestovanie celoročne, dokonca aj v chladnejších oblastiach. Paradajka dorastá do výšky jedného až troch metrov, má veľmi slabú stonku, ktorá často klesá k zemi, a priemerne veľký plod rastliny váži 100 gramov. Väčšina odrôd paradajok má zložené listy, nazývané pravidelné listy, ale niektoré odrody majú aj jednoduché listy. Listy sú dlhé 10 až 25 centimetrov a majú zúbkované okraje. Plody obsahujú duté priestory vyplnené semenami, nazývané miestne dutiny. Líšia sa od seba v závislosti od druhu rastliny. Semená na rozmnožovanie musia pochádzať zo zrelých plodov.
Paradajky poznali už Aztékovia. Európania spoznali paradajky až v 16. storočí. Paradajky sa v južnej Európe rýchlo udomácnili a čoskoro sa začali používať aj v kuchyni.
V roku 1800 sa začalo masové prisťahovalectvo z Európy do Ameriky. Mnoho talianskych Američanov si paradajky vzalo so sebou. Dôležitou súčasťou histórie paradajok je aj objavenie pizze, ktorej kľúčovou ingredienciou je paradajková omáčka.
Použitie v strave a aplikácia:
Paradajky sú v kuchyni všestranné. Môžeme ich jesť surové, môžeme ich variť, piecť, dusiť, možností je neúrekom.
Paradajková polievka je mimoriadne obľúbená, dajú sa z nej pripraviť omáčky, šaláty alebo dochucovať jedlá. Paradajkový pretlak je bežnou prísadou do cestovín a paradajková omáčka sa pridáva aj do pizze. O niečo menej zdravou verziou je kečup, ktorý sa ponúka ako príloha.
Použitie na zdravotné účely:
Zvýšený príjem draslíka v tele je zodpovedný za vazodilatáciu, ktorá dokáže regulovať krvný tlak. Príjem draslíka je spojený aj s 20% znížením rizika náhlej smrti.
Obsah vlákniny, draslíka, vitamínu C a cholínu v paradajkách podporuje zdravie srdca. Vysoký príjem draslíka je spojený aj so zníženým rizikom mŕtvice, ochranou pred stratou svalovej hmoty, udržiavaním minerálnej hustoty kostí a redukciou tvorby obličkových kameňov.
Kyselina listová v paradajkách môže pomôcť pri depresii tým, že zabráni nadprodukcii homocysteínu v tele, čo môže zabrániť krvi a iným živinám dostať sa do mozgu.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Ako vynikajúci zdroj vitamínu C a iných antioxidantov môžu paradajky pomôcť pohlcovať voľné radikály, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu.
Kapsaicín v paprike má pozitívny vplyv na zdravie. Znižuje zlý cholesterol v krvi, pomáha kontrolova..
Látky v papáje účinne ničia črevné parazity, čo pomáha predchádzať ďalším infekciám črevnými parazit..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.