Články a encyklopédie

Paradajka (Solanum lycopersicum)

Paradajka (Solanum lycopersicum)

Paradajka (Solanum lycopersicum)

Kyselina listová v paradajkách môže pomôcť pri depresii tým, že zabráni nadprodukcii homocysteínu v tele, čo môže zabrániť krvi a iným živinám dostať sa do mozgu. Spoznajte paradajku a prečítajte si celý popis...

Popis

Paradajka

Latinský názov:

Solanum lycopersicum

Užitočná časť:

Plod

Iné názvy:

rajčina

 

Všeobecný popis a história:

Paradajka je rastlina, ktorá patrí do čeľade ľuľkovitých, kam patrí aj paprika, zemiaky, baklažány, čili a tabak. Je to trváca rastlina, ktorá pochádza z oblasti od Mexika po Peru. Mnohé odrody paradajok sa dnes bežne pestujú v miernom podnebí po celom svete a skleníky umožňujú jej pestovanie celoročne, dokonca aj v chladnejších oblastiach. Paradajka dorastá do výšky jedného až troch metrov, má veľmi slabú stonku, ktorá často klesá k zemi, a priemerne veľký plod rastliny váži 100 gramov. Väčšina odrôd paradajok má zložené listy, nazývané pravidelné listy, ale niektoré odrody majú aj jednoduché listy. Listy sú dlhé 10 až 25 centimetrov a majú zúbkované okraje. Plody obsahujú duté priestory vyplnené semenami, nazývané miestne dutiny. Líšia sa od seba v závislosti od druhu rastliny. Semená na rozmnožovanie musia pochádzať zo zrelých plodov.

Paradajky poznali už Aztékovia. Európania spoznali paradajky až v 16. storočí. Paradajky sa v južnej Európe rýchlo udomácnili a čoskoro sa začali používať aj v kuchyni.

V roku 1800 sa začalo masové prisťahovalectvo z Európy do Ameriky. Mnoho talianskych Američanov si paradajky vzalo so sebou. Dôležitou súčasťou histórie paradajok je aj objavenie pizze, ktorej kľúčovou ingredienciou je paradajková omáčka.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Paradajky sú v kuchyni všestranné. Môžeme ich jesť surové, môžeme ich variť, piecť, dusiť, možností je neúrekom.

Paradajková polievka je mimoriadne obľúbená, dajú sa z nej pripraviť omáčky, šaláty alebo dochucovať jedlá. Paradajkový pretlak je bežnou prísadou do cestovín a paradajková omáčka sa pridáva aj do pizze. O niečo menej zdravou verziou je kečup, ktorý sa ponúka ako príloha.

 

Použitie na zdravotné účely:

Zvýšený príjem draslíka v tele je zodpovedný za vazodilatáciu, ktorá dokáže regulovať krvný tlak. Príjem draslíka je spojený aj s 20% znížením rizika náhlej smrti.

Obsah vlákniny, draslíka, vitamínu C a cholínu v paradajkách podporuje zdravie srdca. Vysoký príjem draslíka je spojený aj so zníženým rizikom mŕtvice, ochranou pred stratou svalovej hmoty, udržiavaním minerálnej hustoty kostí a redukciou tvorby obličkových kameňov.

Kyselina listová v paradajkách môže pomôcť pri depresii tým, že zabráni nadprodukcii homocysteínu v tele, čo môže zabrániť krvi a iným živinám dostať sa do mozgu.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Ako vynikajúci zdroj vitamínu C a iných antioxidantov môžu paradajky pomôcť pohlcovať voľné radikály, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu.

 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.