Pestrec mariánsky (Silybum marianum)
Pestrec mariánsky pomáha pri obnove pečeňových buniek a zároveň odstraňuje toxíny z tela, ktoré sa s..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Myristín, flavonoid v petržlenovej vňati, je mimoriadne účinný pri prevencii a liečbe cukrovky. Laboratórne štúdie ukázali, že myristín môže znížiť hladinu cukru v krvi. Spoznajte petržlen a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Petroselinum crispum
Užitočná časť:
Listy, korene, semená
Iný názov:
/
Všeobecný popis a história:
Petržlen je druh kvitnúcej rastliny, ktorá patrí do čeľade mrkvovitých. Je to dvojročná rastlina, ktorá v prvom roku vyvíja listovú časť, v druhom roku stonku s kvetmi. Môžu sa použiť iba listy, stonka alebo korene. Petržlen sa pestuje ako bylinka, korenie alebo zelenina. Rastlina má svetlozelenú farbu a dvojročná rastie v miernom podnebí a ako jednoročná bylina v tropických a subtropických oblastiach. Semená sú oválneho tvaru, dlhé 2-3 milimetre. Rastlina zvyčajne uhynie po dozretí semena.
Starí Gréci spájali petržlen so smrťou. Homer napísal, že bojovníci pred bitkou kŕmili svoje kone petržlenom, pretože verili, že zvieratá budú rýchlejšie a silnejšie. Víťazi hier a súťaží, ktoré sa konali na počesť nedávno zosnulej osoby, boli korunovaní vetvičkami petržlenu.
Rimania nepoužívali petržlen v strave, ale na hlave nosili vence upletené z petržlenových vňatí. Boli presvedčení, že tak zabránia otrave jedlom. Dojčiace matky petržlen nepoužívali, pretože sa verilo, že môže u bábätiek spôsobiť epileptické záchvaty.
Použitie v strave a aplikácia:
Ako korenie sa najčastejšie používa petržlenová vňať, ale pripraviť si môžete aj obklady či petržlenový čaj.
Vďaka špeciálnej vôni a sviežej chuti možno petržlen použiť na prípravu polievok, omáčok a zeleniny. Môže sa tiež nasekať a posypať na jedlo ako obloha (najmä na polievky, omáčky alebo zemiaky). Ak ho chceme využívať celoročne, môžeme čerstvú petržlenovú vňať nasekať a zamraziť.
Použitie na zdravotné účely:
Myristín, flavonoid v petržlenovej vňati, je mimoriadne účinný pri prevencii a liečbe cukrovky. Laboratórne štúdie ukázali, že myristín môže znížiť hladinu cukru v krvi a znížiť inzulínovú rezistenciu. Má tiež protizápalové účinky a znižuje množstvo tuku v krvi.
Nízky príjem vitamínu K je spojený s vyšším rizikom poranení kostí a zlomenín. Príjem dostatočného množstva vitamínu K do tela zlepšuje vstrebávanie vápnika a znižuje jeho vylučovanie močovými cestami.
Konzumácia ovocia, zeleniny a byliniek všetkého druhu je spojená s nižším rizikom vzniku mnohých zdravotných problémov. Jesť viac prírodných potravín má veľký vplyv na zlepšenie celkového zdravia. Grilované jedlá sú spojené s vyšším rizikom rakoviny. Pridanie čerstvej zeleniny do grilovaného jedla môže tieto účinky výrazne znížiť.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Flavonoid nachádzajúci sa v petržlene a niektorých ďalších rastlinách môže pomôcť predchádzať rakovine kože. Sladké zemiaky, petržlen, čierne ríbezle a brusnice sú niektoré z potravín, ktoré obsahujú najvyššie koncentrácie myristínu.
Pestrec mariánsky pomáha pri obnove pečeňových buniek a zároveň odstraňuje toxíny z tela, ktoré sa s..
Kyselina listová v paradajkách môže pomôcť pri depresii tým, že zabráni nadprodukcii homocysteínu v ..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.