Články a encyklopédie

Pohánka (Fagopyrum esculentum)

Pohánka (Fagopyrum esculentum)

Pohánka (Fagopyrum esculentum)

V súčasnosti sa veľa hovorí o lepku, pretože veľa ľudí ho nemôže konzumovať kvôli alergii. Pohánka je dosť podobná jačmeňu, ale neobsahuje lepok. Pochutnať si na nej môže každý, kto trpí celiakiou (citlivosťou na lepok). Zoznámte sa s pohánkou a prečítajte si celý popis...

Popis

Pohánka

Latinský názov:

Fagopyrum esculentum

Užitočná časť:

Plod

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Názov pohánka pochádza z holandského slova bockweit, čo znamená pšeničný buk. Tvar pohánky je dosť podobný žaluďu. Kvety pohánky sú mimoriadne voňavé a priťahujú včely, ktoré z nich vyrábajú tmavý med s výraznou chuťou.

Pohánka v skutočnosti nie je obilnina, pretože je klasifikovaná ako tráva.

Pochádza zo severnej Európy a Ázie. Medzi 10. a 13. storočím sa pestoval najmä v Číne, odkiaľ sa v 14. storočí rozšíril do Európy a Ruska a do Spojených štátov amerických ho priviezli v 17. storočí Holanďania.

Produkcia pohánky dosiahla vrchol v roku 1866, pretože bol obrovský dopyt po bezlepkovej múke.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Pohánka sa musí pred prípravou dobre umyť. Múku je možné kombinovať s pšeničnou múkou na prípravu chleba, muffinov alebo palaciniek. Varená pohánka sa môže jesť na raňajky alebo pridať do polievok a dusených pokrmov. Lahodným jedlom je aj varená pohánka, do ktorej pridáme nakrájané pečené kura, hrášok, tekvicové semienka a šalotku.

Mimoriadne obľúbeným jedlom je aj pohánková kaša, ktorá sa dá pripraviť na rôzne spôsoby, chutná je najmä v kombinácii so zeleninou.

 

Použitie na zdravotné účely:

Pohánka je najlepším zdrojom kvalitných a ľahko stráviteľných bielkovín, preto sa dá využiť na zníženie tukov a cholesterolu v krvi. Používa sa aj na liečbu vysokého krvného tlaku a na výplň vankúšov, pretože nespôsobuje alergie. Znižuje hladinu cukru v krvi, čistí a posilňuje črevá a zlepšuje chuť do jedla. Je účinná pri liečbe úplavice a chronickej hnačky. Pôsobí ako diuretikum, čo znamená, že odvádza prebytočné tekutiny z tela a tým zmierňuje opuchy. Neobsahuje lepok, čo z nej robí výbornú potravinu pre ľudí citlivých na lepok.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

V súčasnosti sa veľa hovorí o lepku, pretože veľa ľudí ho nemôže konzumovať kvôli alergii. Pohánka je dosť podobná jačmeňu, ale neobsahuje lepok. Pochutnať si na nej môže každý, kto trpí celiakiou (citlivosťou na lepok).

Pohánková kaša a múka sú výborným zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré zlepšujú trávenie, urýchľujú rast a regeneráciu svalov a chránia nás pred negatívnymi vplyvmi stresu na organizmus. Môže sa použiť v boji proti depresii, úzkosti a bolestiam hlavy.

Pohánka má nízky glykemický index, čo znamená, že sacharidy sa vstrebávajú do krvného obehu dlhší čas, čo nám dodáva pocit sýtosti a udržiava nás plných energie. Z tohto dôvodu by ho mali konzumovať aj diabetici.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.