Články a encyklopédie

Pohánkovec (Fallopia japonica)

Pohánkovec (Fallopia japonica)

Pohánkovec (Fallopia japonica)

Pohánkovec je známy ako najčistejší prírodný zdroj resveratrolu, antioxidantu, ktorý znižuje zlý cholesterol. Spoznajte pohánkovec a prečítajte si celý popis...

Popis

Pohánkovec japonský

 

Názov rastliny:

Pohánkovec japonský


Latinský názov:

Fallopia japonica


Užitočná časť:

Mladé stonky rastlín, korene


Iné názvy:

/


Všeobecný popis a história:

Pohánkovec je kvitnúca rastlina. Je rozpoznateľný ako ker, ktorý dorastá do výšky 2-3 metrov. Jeho dutá stonka pripomína stonku bambusu, listy majú vajcovitý tvar a kvety sú biele alebo zelené a zoskupené do súkvetí.

Do Európy bol dovezená z Ázie ako okrasná rastlina, no radosť netrvala dlho, keďže rastlina je mimoriadne invázna – jej korene sú prakticky nezničiteľné. Dnes ho nájdeme po celom Slovensku, najmä pozdĺž potokov, kde vytláča prirodzený porast a negatívne vplýva na biotickú diverzitu. Pre jeho invazívnosť je na Slovensku zakázané pestovanie pohánkovca na akýkoľvek účel.

Úplne inak je to v Ázii, kde má pohánkovec v ich tradičnej medicíne vysoké postavenie.


Použitie v strave a aplikácia:

Bez ohľadu na to, že v prírode je pohánkovec naozaj na obtiaž, v oblasti kuchyne a medicíny je veľmi cenený. Mladé stonky rastliny sú jedlé a považujú sa za špecialitu, a preto sa rastline často hovorí ázijská špargľa.

Výborný je v kombinácii s vajíčkami (na prípravu vaječnej omelety), dá sa pripraviť podobne ako špargľa a z jeho vrškov sa robí nápoj. V receptoch sa dá použiť namiesto rebarbory.


Použitie na zdravotné účely:

Pohánkovec je výborným zdrojom vitamínov A a C, ďalej obsahuje draslík, zinok, fosfor a mangán. Je známy ako najčistejší prírodný zdroj resveratrolu, antioxidantu, ktorý znižuje zlý cholesterol, pôsobí protizápalovo, pomáha imunitnému systému bojovať s infekciami a zmierňuje artritídu.

  • Priaznivo pôsobí pri kognitívnych poruchách. Pohánkovec nám môže pomôcť pri demencii a Alzheimerovej chorobe. Vďaka obsahu resveratrolu pôsobí preventívne na neurodegeneratívne procesy ovplyvňujúce nervové dráhy.
  • Pomáha nám pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Vo Francúzsku konzumujú červené víno vo veľkom množstve (červené víno obsahuje resveratrol), preto ich srdcovo-cievne ochorenia trápia len zriedka.
  • Znižuje vysoký krvný tlak. Resveratrol môže znižovať krvný tuk a regulovať krvný tlak. Znižuje srdcové napätie, stres a znižuje krvný tlak, čím znižuje riziko vzniku mŕtvice a infarktu.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

  • Pohánkovec nám pomáha liečiť žalúdočné problémy, ako je nadúvanie, zápcha, chronické bolesti a kŕče.
  • Resveratrol, ktorý sa v rastline nachádza, pôsobí aj ako preháňadlo.
  • Nevyvážená strava je často zodpovedná za nesprávnu reguláciu hladiny inzulínu a zvýšenú inzulínovú rezistenciu. Výsledkom je cukrovka. Pridanie pohánkovca do stravy pomáha predchádzať rozvoju cukrovky.

 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.