Články a encyklopédie

Pomaranč (Citrus × sinensis)

Pomaranč (Citrus × sinensis)

Pomaranč (Citrus × sinensis)

Ovocie je plné vitamínu C, ktorý chráni bunky neutralizáciou voľných radikálov. Voľné radikály spôsobujú chronické ochorenia, ako je rakovina a srdcové choroby. Zoznámte sa s pomarančom a prečítajte si celý popis...

Popis

Pomaranč

Latinský názov:

Citrus × sinensis

Užitočná časť:

Plody

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Pomaranč je ovocie, ktoré patrí do čeľade rutovitých a čeľade ruticaceae. Strom sa volá rovnako ako ovocie a často sa mu hovorí aj „pomarančovník“. Poznáme dva druhy pomarančov – sladký a horký. Je to hybrid medzi pomelom a mandarínkou. Až 75 % génov patrí mandarínke a zvyšných 25 % sa pripisuje pomelu. Stromy sa často pestujú v tropickom a subtropickom podnebí pre ich sladké ovocie a v posledných rokoch si rastlina vyslúžila titul „najbežnejšie pestovaný ovocný strom“. Od roku 2012 tvoria sladké pomaranče približne 70 % produkcie citrusových plodov.

Pomaranče pochádzajú z tropických oblastí Ázie. Rímske výboje, rozvoj arabských obchodných ciest a šírenie islamu výrazne prispeli k rozšíreniu pestovania pomarančov do Indie a na východné pobrežie Afriky.

Pred rokom 1920 bol pomaranč považovaný za dezertné ovocie. Prevalencia pitia pomarančového džúsu znížila frekvenciu konzumácie surového ovocia, ale výrazne zvýšila používanie pomarančov. Veľký význam mal aj rast cien a výživová hodnota citrusových plodov. V minulosti sa najčastejšie predávala koncentrovaná pomarančová šťava.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Pomaranče sa môžu jesť surové alebo čerstvé. Obľúbené sú najmä v zime. Pri príprave dezertov sa často používa strúhaná pomarančová kôra a počas horúcich letných mesiacov sa výborne hodí aj čerstvo vytlačená pomarančová šťava.

Pomarančový esenciálny olej sa získava z kôry horkého pomaranča.



Použitie na zdravotné účely:

Pomarančový džús môže pomôcť predchádzať ochoreniu obličiek. Pravidelná konzumácia pomarančového džúsu predchádza ochoreniu obličiek a znižuje riziko obličkových kameňov. Keďže sú plné rozpustnej vlákniny, pomaranče nám môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.

Pomaranče sú plné draslíka, minerálneho elektrolytu, ktorý je zodpovedný za dobrú funkciu srdca. Keď sú hladiny draslíka príliš nízke, môže sa vyskytnúť abnormálny srdcový rytmus známy ako arytmia.

Ovocie je plné vitamínu C, ktorý chráni bunky neutralizáciou voľných radikálov. Voľné radikály spôsobujú chronické ochorenia, ako je rakovina a srdcové choroby.

Štúdie ukazujú, že množstvo polyfenolov v pomarančoch chráni pred vírusovými infekciami.

Sú plné vlákniny, ktorá stimuluje sekréciu tráviacich štiav a zmierňuje zápchu.

Sú bohaté na zlúčeniny karotenoidov, ktoré sa premieňajú na vitamín A a pomáhajú predchádzať makulárnej degenerácii.

Pomaranče sú plné betakaroténu, ktorý je silným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením. Betakarotén chráni pokožku pred voľnými radikálmi a pomáha predchádzať predčasným známkam starnutia.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Pomaranče obsahujú fytochemikálie, ktoré chránia pred rakovinou.

Sú bohaté na citrónové limonoidy, ktoré preukázateľne pomáhajú v boji proti mnohým typom rakoviny, vrátane rakoviny kože, pľúc, prsníka, žalúdka a hrubého čreva.

 
 
 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.