Mäta pieporná (Mentha × piperita)
Mätový čaj môže zlepšiť problémy s hnačkou, syndrómom dráždivého čreva a zápchou. Rastlina má antisp..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Proso je bohatým zdrojom horčíka, ktorý je dôležitým minerálom pre znižovanie krvného tlaku a znižovanie rizika srdcového infarktu (mŕtvice), najmä v prípade aterosklerózy. Spoznajte proso a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Panicum miliaceum
Užitočná časť:
Zrná
Iné názvy:
/
Všeobecný opis a história:
Proso sa zaraďuje medzi kultúrne rastliny. Jeho pôvod a miesto pôvodného pestovania nie sú známe. Rastlina je dokonale prispôsobená rôznym klimatickým podmienkam a darí sa jej aj v rôznych typoch pôdy. Má extrémne krátke vegetačné obdobie a nepotrebuje veľa vody. Je to vynikajúca plodina, ktorú možno pestovať aj v suchých oblastiach. Rastlina dorastá do výšky jedného metra a semená sú veľké asi 2-3 milimetre a môžu mať žltú, hnedú alebo oranžovo-červenkastú farbu.
Bolo známa už v dobe kamennej a bronzovej. V 3. tisícročí sa pri Ötzim údajne našli zrnká prosa, čo naznačuje jeho skoré používanie. Proso v minulosti symbolizovalo predovšetkým plodnosť, odtiaľ pochádza zvyk, že si nevesta tesne pred svadbou sypala do topánok zrnká prosa. Tak ako dnes hádžeme na mladomanželov ryžu, tak sa to v minulosti robilo aj so zrnkami prosa.
Vedci našli dôkazy o pestovaní prosa aj v pozostatkoch mesta Nimrud (Irak). V 4. a 5. storočí sa proso objavilo aj v Gruzínsku, odkiaľ sa jeho využitie rozšírilo do Talianska, Grécka a Iránu.
Použitie v strave a použitie:
Z prosa sa často pripravuje prosová kaša, ktorá bola v dávnych dobách bežným a mimoriadne obľúbeným jedlom a jej používanie pretrvalo až do súčasnosti. Kaša má sladkú chuť a neobsahuje lepok, vďaka čomu je vhodná aj pre celiatikov.
Prosová kaša sa dá pripraviť ako polievka, ale hodí sa aj k fazuli, mäsu a zemiakom.
Použitie na zdravotné účely:
Proso je jedným z najlepších zŕn, ktoré môžete pridať do svojho jedálnička, ak chcete chrániť svoje srdce. Proso je bohatým zdrojom horčíka, ktorý je dôležitým minerálom pre znižovanie krvného tlaku a znižovanie rizika srdcového infarktu (mŕtvice), najmä v prípade aterosklerózy. Je tiež bohatým zdrojom draslíka, ktorý udržiava nízky krvný tlak tým, že pôsobí ako vazodilatátor.
Cukrovka je choroba, ktorá postihuje milióny ľudí na celom svete. V mnohých rozvojových krajinách je užitočnou potravinou aj preto, že vďaka dôležitým podielom horčíka znižuje pravdepodobnosť cukrovky 2. typu. Horčík je považovaný za jeden z najdôležitejších minerálov pre zvýšenie účinnosti inzulínových a glukózových receptorov v tele, čím bráni rozvoju cukrovky.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Nedávny výskum zistil, že vláknina je jedným z najlepších a najjednoduchších spôsobov prevencie rakoviny prsníka u žien. Ženy môžu znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka o viac ako 50 % konzumáciou viac ako 30 gramov vlákniny každý deň. Obsahuje juaj proso.
Mätový čaj môže zlepšiť problémy s hnačkou, syndrómom dráždivého čreva a zápchou. Rastlina má antisp..
Vonkajšia vrstva korenia pomáha rozkladať tukové bunky, takže konzumácia jedla s korením je skvelý s..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.