Články a encyklopédie

Proso (Panicum miliaceum)

Proso (Panicum miliaceum)

Proso (Panicum miliaceum)

Proso je bohatým zdrojom horčíka, ktorý je dôležitým minerálom pre znižovanie krvného tlaku a znižovanie rizika srdcového infarktu (mŕtvice), najmä v prípade aterosklerózy. Spoznajte proso a prečítajte si celý popis...

Popis

Proso

Latinský názov:

Panicum miliaceum

Užitočná časť:

Zrná

Iné názvy:

/

 

Všeobecný opis a história:

Proso sa zaraďuje medzi kultúrne rastliny. Jeho pôvod a miesto pôvodného pestovania nie sú známe. Rastlina je dokonale prispôsobená rôznym klimatickým podmienkam a darí sa jej aj v rôznych typoch pôdy. Má extrémne krátke vegetačné obdobie a nepotrebuje veľa vody. Je to vynikajúca plodina, ktorú možno pestovať aj v suchých oblastiach. Rastlina dorastá do výšky jedného metra a semená sú veľké asi 2-3 milimetre a môžu mať žltú, hnedú alebo oranžovo-červenkastú farbu.

Bolo známa už v dobe kamennej a bronzovej. V 3. tisícročí sa pri Ötzim údajne našli zrnká prosa, čo naznačuje jeho skoré používanie. Proso v minulosti symbolizovalo predovšetkým plodnosť, odtiaľ pochádza zvyk, že si nevesta tesne pred svadbou sypala do topánok zrnká prosa. Tak ako dnes hádžeme na mladomanželov ryžu, tak sa to v minulosti robilo aj so zrnkami prosa.

Vedci našli dôkazy o pestovaní prosa aj v pozostatkoch mesta Nimrud (Irak). V 4. a 5. storočí sa proso objavilo aj v Gruzínsku, odkiaľ sa jeho využitie rozšírilo do Talianska, Grécka a Iránu.

 

Použitie v strave a použitie:

Z prosa sa často pripravuje prosová kaša, ktorá bola v dávnych dobách bežným a mimoriadne obľúbeným jedlom a jej používanie pretrvalo až do súčasnosti. Kaša má sladkú chuť a neobsahuje lepok, vďaka čomu je vhodná aj pre celiatikov.

Prosová kaša sa dá pripraviť ako polievka, ale hodí sa aj k fazuli, mäsu a zemiakom.

 

Použitie na zdravotné účely:

Proso je jedným z najlepších zŕn, ktoré môžete pridať do svojho jedálnička, ak chcete chrániť svoje srdce. Proso je bohatým zdrojom horčíka, ktorý je dôležitým minerálom pre znižovanie krvného tlaku a znižovanie rizika srdcového infarktu (mŕtvice), najmä v prípade aterosklerózy. Je tiež bohatým zdrojom draslíka, ktorý udržiava nízky krvný tlak tým, že pôsobí ako vazodilatátor.

Cukrovka je choroba, ktorá postihuje milióny ľudí na celom svete. V mnohých rozvojových krajinách je užitočnou potravinou aj preto, že vďaka dôležitým podielom horčíka znižuje pravdepodobnosť cukrovky 2. typu. Horčík je považovaný za jeden z najdôležitejších minerálov pre zvýšenie účinnosti inzulínových a glukózových receptorov v tele, čím bráni rozvoju cukrovky.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Nedávny výskum zistil, že vláknina je jedným z najlepších a najjednoduchších spôsobov prevencie rakoviny prsníka u žien. Ženy môžu znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka o viac ako 50 % konzumáciou viac ako 30 gramov vlákniny každý deň. Obsahuje juaj proso.

 
 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.