Články a encyklopédie

Rasca (Carum carvi)

Rasca (Carum carvi)

Rasca (Carum carvi)

Najbežnejšie tradičné použitie rasce je na liečbu tráviacich ťažkostí. Rasca zvyšuje aktivitu tráviacich enzýmov, čím urýchľuje trávenie. Spoznajte rascu a prečítajte si celý popis...

Popis

Rasca

Názov rastliny:

Rasca

Latinský názov:

Carum carvi

Užitočná časť:

Plody

Iné názvy:

kmín

 

Všeobecný popis a história:

Rasca je dvojročná rastlina, ktorá v prvom roku rozvíja ružicu listov a v druhom roku stonku. Dorastá do výšky jedného metra. Pochádza z východného Stredomoria a južnej Ázie. Má sivú alebo tmavozelenú rozkonárenú stonku. Listy sú 5-10 centimetrov dlhé a kvety sú malé, biele alebo ružové. Plody sú podlhovastého tvaru a žltohnedej farby. Patrí do rovnakej čeľade rastlín ako petržlen.

Bola známa už v staroveku. Semená vykopané v sýrskom meste Tell ed-Der pochádzajú z druhého tisícročia pred naším letopočtom a nálezy semien boli hlásené aj v Británii. V starovekých egyptských civilizáciách sa rasca používala ako korenie a ako konzervačná látka pri mumifikácii.

Pôvodne sa pestovala v Iráne a Stredomorí a spomína sa aj v Biblii, v Starom aj Novom zákone. Starovekí Gréci mali na jedálenskom stole vždy pokrm z rasce a v tejto praxi pokračovali aj v Maroku. Veľký význam má aj v rímskej kuchyni. V Indii sa používa už tisíce rokov ako prísada do mnohých receptov a je základom na prípravu ďalších koreniacich zmesí.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Semená rasce sa pre svoju charakteristickú vôňu a chuť používajú ako korenie, ktoré je obľúbené po celom svete. Nachádza sa dokonca v niektorých syroch, ako je Leydenský syr a v niektorých tradičných francúzskych chleboch.

Môže byť zložkou čili prášku, ale často sa vyskytuje aj v kombinácii s koriandrom.

Používame celé alebo mleté ​​semená. Môže sa pridávať do dusených jedál a polievok, môže byť jednou z ingrediencií používaných pri nakladaní uhoriek a výnimkou nie sú ani dezerty.

 

Použitie na zdravotné účely:

Najbežnejšie tradičné použitie rasce je na liečbu tráviacich ťažkostí. Rasca zvyšuje aktivitu tráviacich enzýmov, čím urýchľuje trávenie. Zvyšuje tiež uvoľňovanie žlče z pečene. Žlč nám pomáha tráviť tuky a niektoré živiny v črevách.

Semená rasce obsahujú veľké množstvo železa. Jedna čajová lyžička mletéj rasce obsahuje 1,4 mg železa a pokryje 17,5 % dennej potreby železa. Potrebujú ho najmä deti, na podporu rastu a mladé ženy, na nahradenie krvi stratenej počas menštruácie.

Obsahuje zložky, ktoré zabraňujú niektorým dlhodobým následkom cukrovky.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Rasca je vynikajúci detoxikátor, ktorý pomáha odstraňovať kyselinu močovú a syntetické chemikálie z tela. Na tento účel sa odporúča použiť olej získaný z rasce.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.