Aloe vera
Legenda hovorí, že Alexander Veľký na radu Aristotela dobyl ostrov Sokotra pri pobreží Afriky, aby s..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Agávový sirup je skvelou alternatívou medu, javorového sirupu, ďatlí, cukru a iných sladidiel. Spoznajte agávu a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Agave
Užitočná časť:
Šťava z listov
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Agáva je rastlina podobná kaktusu pôvodom z Mexika. Je to tá istá rastlina, z ktorej sa vyrába tequila. Je známa svojim sirupom, ktorý je sladší ako med, aj keď menej viskózny a obsahuje veľké množstvo železa, vápnika, draslíka a horčíka.
Sladidlo bežne predávané ako agávový nektár je v skutočnosti agávový sirup, ktorý má len málo spoločného s tradičným sladidlom historicky vyrábaným v Mexiku, hoci proces výroby je vraj rovnaký aj dnes. Najprv sa rastlina oreže a vytlačí, aby sa extrahovala cukrová šťava. Hoci má táto šťava vysoký obsah cukru, obsahuje aj fruktány, ktoré sú veľmi podobné vláknine a sú spájané s priaznivými účinkami na metabolizmus. Po spracovaní na sirup sa fruktány extrahujú a rozkladajú na fruktózu vystavením šťavy teplu a/alebo enzýmom.
Použitie v strave a aplikácia:
Agávový sirup sa neskladá z glukózy, ale z fruktózy, takže ho telo ľahšie vstrebe a na jeho odbúranie je potrebných menej inzulínu a tiež sa pomaly vstrebáva do krvného obehu. Má veľmi nízky glykemický index (GI), preto je vhodný najmä pre jedincov s vysokou citlivosťou na cukor. Je výbornou alternatívou medu, javorového sirupu, datlí, cukru a iných sladidiel.
V kuchyni je mimoriadne obľúbený, najmä pri príprave dezertov a ako poleva do ovocných šalátov a chutný doplnok mnohých pochúťok.
Použitie na zdravotné účely:
Agávový sirup zabraňuje infekciám rán a urýchľuje ich hojenie, pôsobí aj dezinfekčne a zabraňuje množeniu plesní a škodlivých baktérií.
Zástancovia agávového nektáru tvrdia, že toto sladidlo je pre diabetikov zdravšou voľbou ako cukor či med pre nízku hodnotu glykemického indexu.
Okrem toho agáva:
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Výskumy ukazujú, že agáva nám môže pomôcť pri ischiase a bolestiach zubov a tiež vraj pomáha odstraňovať toxíny z tela.
Legenda hovorí, že Alexander Veľký na radu Aristotela dobyl ostrov Sokotra pri pobreží Afriky, aby s..
Novšie výskumy potvrdzujú vplyv bobúľ acai na spomalenie procesu starnutia, za čo môže veľké množstv..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.