Praslička je známa ako prírodné diuretikum! 2.diel
Praslička roľná je vďaka svojim prírodným účinným látkam výborným prírodným liekom na rôzne problémy..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Vitamín C v artičokách posilňuje imunitný systém a chráni nás pred infekciami, zatiaľ čo vitamín K hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí. Artičoky sú tiež bohatým zdrojom minerálov, ktoré kontrolujú srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Spoznajte artičoku a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Cynara scolymus
Užitočná časť:
List, artičokové srdce
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Artičoka je zelenina, ktorá sa dnes pestuje v mnohých častiach sveta s miernym alebo subtropickým podnebím, najmä vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Belgicku a Kalifornii. Ide o trvácu rastlinu z čeľade slnečnicovej, ktorá môže dorásť až do výšky dvoch metrov. Stonky sú drsné, zvrásnené a rozkonárené a listy sú pomerne veľké a rovnomerne rozložené pozdĺž stonky. Horná strana listov je tmavozelená a spodná sivá. Mäsitá časť rastliny je známa ako „artičokové srdce“. Kvitne v júli. Kvety sú modro-fialové.
Grécky mýtus hovorí, že prvou artičokou bola žena menom Cynara, ktorá žila na ostrove Zinari. Boh Zeus, ktorý na spomínanom ostrove navštívil svojho brata Poseidona, sa do nej zamiloval a rozhodol sa z nej urobiť bohyňu. Cynara, ktorej chýbal domov, sa vrátila na Zem z hory Olymp. Zeus ju v návale hnevu premenil na prvú artičoku, a tak Cynara (latinský názov artičoka) zostala na Zemi.
Použitie v strave a aplikácia:
Artičoky sú známe svojou výnimočnou chuťou. Čerstvé artičoky sa môžu pridávať do šalátov, hlavných jedál a omáčok. Vynikajúce sú v kombinácii s kuracím mäsom a syrom a dajú sa pripraviť aj na grile.
Použitie na zdravotné účely:
Artičoky majú nízky obsah kalórií a tuku. Sú výborným zdrojom vlákniny a antioxidantov, ktoré pomáhajú predchádzať zápche a znižujú hladinu zlého cholesterolu. Čerstvé artičoky sú vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, ktorá môže pomôcť predchádzať defektom neurálnej trubice u plodu na začiatku tehotenstva. Vitamín C v artičokách posilňuje imunitný systém a chráni nás pred infekciami, zatiaľ čo vitamín K hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí. Artičoky sú tiež bohatým zdrojom minerálov, ktoré kontrolujú srdcový tep a krvný tlak, podieľajú sa na tvorbe červených krviniek a syntéze kostnej drene.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Artičoky obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Mnoho faktorov životného štýlu spôsobuje oxidáciu buniek, čo vedie k poškodeniu buniek, čím sa oslabuje schopnosť tela chrániť sa pred rôznymi toxínmi a chorobami. Jednoduché funkcie, ktoré naše telo vykonáva každý deň, produkujú zlúčeniny nazývané voľné radikály. Nekontrolované množstvo voľných radikálov predstavuje pre bunky tela veľký stres. Artičoky obsahujú zložky, ktoré neutralizujú uvedené voľné radikály a iné toxíny z prostredia skôr, ako spôsobia v tele väčšie škody.
Nemeckí lekári odporúčajú jesť listy artičoky na liečbu tráviacich a žalúdočných problémov. Hlavným zdrojom vlákniny v artičokách je prebiotikum inulín, ktorý zvyšuje podiel „dobrých baktérií“ v črevách.
Praslička roľná je vďaka svojim prírodným účinným látkam výborným prírodným liekom na rôzne problémy..
Artičoka obsahuje veľa organických a fenolových kyselín, ktoré stimulujú sekréciu tráviacich štiav, ..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.