Články a encyklopédie

Avokádo (Persea americana)

Avokádo (Persea americana)

Avokádo (Persea americana)

Avokádo obsahuje až 20 rôznych vitamínov a minerálov vrátane draslíka, ktorý pomáha kontrolovať krvný tlak, luteínu, ktorý je skvelý pre oči, a kyseliny listovej, ktorá je životne dôležitá pre obnovu buniek. Zoznámte sa s avokádom a prečítajte si celý popis...

Popis

Avokádo

Latinský názov:

Persea americana

Užitočná časť:

Plod

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Avokádo pochádza z Ameriky. Je to opadavý strom, ktorý dosahuje výšku až 20 metrov a priemer kmeňa až 60 centimetrov. Má elipsovité listy a drobné kvety. Plodom je dužinatý plod so semenami, so zelenkastou a tenkou šupkou, ktorej chuť pripomína vlašský orech.

Vedci sa domnievajú, že avokádo sa začalo pestovať asi pred 5000 rokmi.

Martín Fernández de Enciso (1470 – 1528) bol prvým Európanom, ktorý spomenul avokádo v knihe, ktorú napísal v roku 1519.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Avokádo je skutočne nutričná veľmoc. Môžete si ho vychutnať na raňajky, obed či večeru a možno ho použiť aj ako dezert.

Môže sa pridať do ovocných smoothies, urobiť z neho šalát, jesť surové, naplniť plnkou atď.

Známe je aj ako prísada do obľúbenej omáčky guacamole, ktorá pochádza z Mexika.

Jednoduchú a lahodnú avokádovú šťavu pripravíte tak, že jadro jedného avokáda zmixujete v mixéri, pridáte hrnček studeného mlieka a lyžicu medu.

 

Použitie na zdravotné účely:

Avokádo obsahuje až 20 rôznych vitamínov a minerálov vrátane draslíka, ktorý pomáha kontrolovať krvný tlak, luteínu, ktorý je skvelý pre oči, a kyseliny listovej, ktorá je životne dôležitá pre obnovu buniek. Je zdrojom vitamínov B, ktoré nám pomáhajú bojovať s infekciami.

Vláknina v avokáde nám dodáva pocit sýtosti, preto je konzumácia avokáda výbornou podporou zdravého chudnutia.

Zdravé mastné kyseliny v avokáde znižujú zlý cholesterol.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

V nedávnych štúdiách sa analyzoval vplyv konzumácie avokáda na obvyklý spôsob stravovania. Účastníci štúdie, ktorí konzumovali avokádo za posledných 24 hodín, absorbovali viac vlákniny, draslíka a vitamínov K a E ako tí, ktorí avokádo nekonzumovali.

Väčšina výskumníkov sa zhoduje na tom, že vysoká hladina mononenasýtených mastných kyselín v avokáde (hlavne kyselina olejová) hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému. Takmer 15 z 22 gramov tuku v šálke avokáda sú mononenasýtené tuky.

Ďalšie štúdie sa tiež zaoberali vplyvom konzumácie avokáda na hladinu tukov v krvi, typy krvných tukov a výskyt srdcových ochorení. Výsledky štúdie ukazujú, že avokádo je užitočné pri regulácii hladiny tuku v krvi a pri prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Na tento účel je potrebné konzumovať aspoň jednu šálku avokáda niekoľkokrát týždenne.

Mnohé štúdie dokazujú, že konzumácia avokáda ovplyvňuje pocit sýtosti a spokojnosti po jedle. Účastníci štúdie mali tiež zníženie BMI po šiestich týždňoch konzumácie avokáda.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.