Ananás (Ananas comosus)
V posledných štúdiách sa zistilo, že ananás pomáha posilňovať organizmus a zároveň ho chráni pred vz..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Avokádo obsahuje až 20 rôznych vitamínov a minerálov vrátane draslíka, ktorý pomáha kontrolovať krvný tlak, luteínu, ktorý je skvelý pre oči, a kyseliny listovej, ktorá je životne dôležitá pre obnovu buniek. Zoznámte sa s avokádom a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Persea americana
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Avokádo pochádza z Ameriky. Je to opadavý strom, ktorý dosahuje výšku až 20 metrov a priemer kmeňa až 60 centimetrov. Má elipsovité listy a drobné kvety. Plodom je dužinatý plod so semenami, so zelenkastou a tenkou šupkou, ktorej chuť pripomína vlašský orech.
Vedci sa domnievajú, že avokádo sa začalo pestovať asi pred 5000 rokmi.
Martín Fernández de Enciso (1470 – 1528) bol prvým Európanom, ktorý spomenul avokádo v knihe, ktorú napísal v roku 1519.
Použitie v strave a aplikácia:
Avokádo je skutočne nutričná veľmoc. Môžete si ho vychutnať na raňajky, obed či večeru a možno ho použiť aj ako dezert.
Môže sa pridať do ovocných smoothies, urobiť z neho šalát, jesť surové, naplniť plnkou atď.
Známe je aj ako prísada do obľúbenej omáčky guacamole, ktorá pochádza z Mexika.
Jednoduchú a lahodnú avokádovú šťavu pripravíte tak, že jadro jedného avokáda zmixujete v mixéri, pridáte hrnček studeného mlieka a lyžicu medu.
Použitie na zdravotné účely:
Avokádo obsahuje až 20 rôznych vitamínov a minerálov vrátane draslíka, ktorý pomáha kontrolovať krvný tlak, luteínu, ktorý je skvelý pre oči, a kyseliny listovej, ktorá je životne dôležitá pre obnovu buniek. Je zdrojom vitamínov B, ktoré nám pomáhajú bojovať s infekciami.
Vláknina v avokáde nám dodáva pocit sýtosti, preto je konzumácia avokáda výbornou podporou zdravého chudnutia.
Zdravé mastné kyseliny v avokáde znižujú zlý cholesterol.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
V nedávnych štúdiách sa analyzoval vplyv konzumácie avokáda na obvyklý spôsob stravovania. Účastníci štúdie, ktorí konzumovali avokádo za posledných 24 hodín, absorbovali viac vlákniny, draslíka a vitamínov K a E ako tí, ktorí avokádo nekonzumovali.
Väčšina výskumníkov sa zhoduje na tom, že vysoká hladina mononenasýtených mastných kyselín v avokáde (hlavne kyselina olejová) hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému. Takmer 15 z 22 gramov tuku v šálke avokáda sú mononenasýtené tuky.
Ďalšie štúdie sa tiež zaoberali vplyvom konzumácie avokáda na hladinu tukov v krvi, typy krvných tukov a výskyt srdcových ochorení. Výsledky štúdie ukazujú, že avokádo je užitočné pri regulácii hladiny tuku v krvi a pri prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Na tento účel je potrebné konzumovať aspoň jednu šálku avokáda niekoľkokrát týždenne.
Mnohé štúdie dokazujú, že konzumácia avokáda ovplyvňuje pocit sýtosti a spokojnosti po jedle. Účastníci štúdie mali tiež zníženie BMI po šiestich týždňoch konzumácie avokáda.
V posledných štúdiách sa zistilo, že ananás pomáha posilňovať organizmus a zároveň ho chráni pred vz..
Aj vy zbožňujete mango? Ak nie, mali by ste sa zamyslieť nad svojimi stravovacími návykmi, pretože j..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.