Baza (Sambucus)
Baza obsahuje vlákninu, ktorá môže pomôcť zmierniť zápchu, znížiť plynatosť a celkovo zlepšiť zdravi..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Eugenol, ktorý sa nachádza v bazalke, je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami. Je cenným prostriedkom na zmiernenie symptómov u ľudí, ktorí často čelia zápalovým procesom. Spoznajte bazalku a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Ocimum basilicum
Užitočná časť:
Celá rastlina
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Bazalka pôvodne pochádza z Iránu, Indie a iných tropických oblastí Ázie. Je to jednoročná rastlina, ktorej listy a semená sú neuveriteľne obľúbené na lekárske použitie. Dorastá do výšky 100 cm. Listy sú svetlozelené až tmavozelené a fialové, hladké a hodvábne a kvety sú pomerne veľké, bielej alebo fialovej farby.
Európska „bazalka“ má sladkú chuť pripomínajúcu aníz.
Je známa už od čias Egypťanov, ktorí ho používali pri náboženských obradoch. Používala sa aj ako prísada do balzamov používaných na mumifikáciu.
V stredoveku sa verilo, že má magické vlastnosti, preto sa používala ako ochrana pred baziliškom – príšerou, ktorá vyzerala ako jedovatý had.
Do Európy ju priniesli Gréci a Rimania.
Použitie vo výžive:
Taktiež, ak nám kuchyňa ponúka len málo korenín, bazalka medzi nimi určite bude. Jeho kombinácia s rozmarínom a tymianom býva často súčasťou mäsitých jedál, rýb, zeleniny, syrov, polievok či vajec a je aj hlavnou zložkou korenistej omáčky zvanej pesto, ktorá okrem bazalky obsahuje aj píniové oriešky a parmezán.
Dá sa pridať do paradajkovej omáčky na cestoviny, pripraviť sa dá šalát s bazalkou, mozzarellou a paradajkami a nasekaná bazalka sa dá do rozpusteného masla, ktorým sa polievajú steaky.
Použitie na zdravotné účely:
Bazalka obsahuje veľké množstvo flavonoidov, ktoré sú klasifikované ako antioxidanty. Obsahuje tiež zložky, ktoré majú protizápalové a antibakteriálne vlastnosti.
Obsahuje málo kalórií a nulový cholesterol a je výborným zdrojom vitamínov a minerálov potrebných pre optimálne zdravie.
Obsahuje extrémne vysoké hladiny beta-karoténu, vitamínu A, kryptoxantínu, luteínu a zeaxantínu. Tieto zlúčeniny pôsobia ako lapače voľných radikálov, ktoré zohrávajú úlohu pri starnutí a rôznych chorobných procesoch.
Listy bazalky sú výborným zdrojom železa, ktoré je súčasťou hemoglobínu vo vnútri červených krviniek.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
V nedávnych štúdiách sa zistilo, že bazalka znižuje negatívny vplyv baktérií.
Rastlina sa osvedčila pri liečbe tuberkulózy a rôznych ochorení dýchacích ciest, preto sa v súčasnosti používa pri výrobe lieku na tuberkulózu.
Uskutočnil sa aj výskum, ktorý potvrdzuje účinok bazalky na redukciu cukrov a voľných radikálov v tele, čo by sa dalo využiť pri liečbe cukrovky.
Eugenol, ktorý sa nachádza v bazalke, je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami. Je cenným prostriedkom na zmiernenie symptómov u ľudí, ktorí často čelia zápalovým procesom.
Baza obsahuje vlákninu, ktorá môže pomôcť zmierniť zápchu, znížiť plynatosť a celkovo zlepšiť zdravi..
Banány sú bohaté na draslík, ktorý pomáha udržiavať hladinu tekutín v tele a reguluje tok živín a od..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.