Kostihoj (Symphytum officinale) 1. diel
Kostihoj má veľmi pestrú históriu. Jeho zaznamenaná história sa začína v Európe, keď Dioskurides, st..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Brusnice dokážu skrášliť náš úsmev. Štúdie neustále ukazujú, že proantokyanidíny v brusniciach môžu inhibovať rast škodlivých baktérií, ktoré spôsobujú ochorenie ďasien. Na základe týchto štúdií do nich mnohí výrobcovia zubných pást a ústnych vôd začali pridávať brusnice. Spoznajte brusnice a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Vaccinium vitis-idaea
Užitočná časť:
Listy, čerstvé a sušené ovocie
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Brusnice sú jedným z najväčších zdrojov vitamínu C. Ide o vždyzelenú rastlinu, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky. Sú rozpoznateľné ako nízke, plazivé kríky s pevnými stonkami. Kvety sú ružové a rastlinu opeľujú včely. Plody majú mierne kyslú chuť.
Indovia používali ovocie už v roku 1550. Brusnice sa jedli čerstvé, vyrábalo sa z nich aj brusnicové pyré. Slúžili na prípravu špeciálneho jedla určeného na prežitie v chladných zimných mesiacoch. Na vytiahnutie jedu z rán po šípoch sa používali obklady.
V roku 1620 sa pútnici naučili používať brusnice. V roku 1683 sa prvýkrát spomína aj brusnicová šťava.
Plody na palube konzumovali aj americkí veľrybári a námorníci, ktorí týmto spôsobom zabránili výskytu skorbutu (nedostatok vitamínu C).
Použitie v strave a aplikácia:
Brusnice sa môžu jesť surové aj varené. Môžeme si pripraviť brusnicovú nátierku. Jedným z najobľúbenejších jedál, ktoré sa dajú pripraviť s brusnicami, je brusnicová omáčka, ktorá sa perfektne hodí k rôznym druhom mäsa. Dajú sa jesť aj na raňajky tak, že si z nich pripravíte šťavu alebo ich pridáte do zdravej verzie palaciniek. Sú výborným doplnkom jesenných a zimných šalátov – zoberme si napríklad šalát z rukoly, kyslých brusníc, anízu a feniklu s prídavkom sladkých jabĺk.
Určite ich však môžu využiť aj tí, ktorí majú chuť na sladké, keďže existuje veľa zdravých dezertov, ktoré obsahujú brusnice.
Použitie na zdravotné účely:
Brusnicová šťava je známa svojou účinnosťou pri liečbe infekcií močových ciest, pretože inhibuje kolonizáciu baktérií v močovom mechúre a močovej rúre. Šťava zabraňuje vzniku zubného kazu a ochoreniam ďasien. Výskum ukazuje, že pitie brusnicovej šťavy môže poskytnúť ochranu pred gramnegatívnymi bakteriálnymi infekciami, ako je E. coli v močovom trakte.
Kyslé brusnice obsahujú veľké množstvo fenolických flavonoidov – konzumácia má potenciálne výhody pri ochrane pred kardiovaskulárnymi chorobami, rakovinou, starnutím a cukrovkou.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Brusnice dokážu skrášliť náš úsmev. Štúdie neustále ukazujú, že proantokyanidíny v brusniciach môžu inhibovať rast škodlivých baktérií, ktoré spôsobujú ochorenie ďasien. Na základe týchto štúdií do nich mnohí výrobcovia zubných pást a ústnych vôd začali pridávať brusnice.
Brusnice môžu pomôcť pri hojení žalúdočných vredov. Žalúdočné vredy sú spojené s infekciami Helicobacter pylori (H. pylori) a štúdie ukazujú, že brusnice môžu inhibovať rast H. pylori.
Možno by sa brusnicami dal vyriešiť stále častejší problém – odolnosť voči antibiotikám.
Kostihoj má veľmi pestrú históriu. Jeho zaznamenaná história sa začína v Európe, keď Dioskurides, st..
Camu camu nám môže pomôcť v boji proti depresii a úzkosti. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré chránia..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.