Pečeň a lymfatický systém môžu byť dôvodom, prečo sa vám nedarí schudnúť
Viete, že za nesprávnym fungovaním pečene a lymfatického systému sa môže skrývať neúspešné chudnutie..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Čerstvé čili sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je silným antioxidantom. Je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v ľudskom tele. Kolagén je dôležitý pre udržanie krvných ciev, kože, orgánov a kostí. Spoznajte čili a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum pubescens
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Čili je kríková tropická rastlina, ktorá patrí do čeľade paprík. Rastlina vytvára červené, žlté alebo zelené plody, ktoré merajú na dĺžku maximálne 4 centimetre. Pochádza z Južnej Ameriky. Mletá zmes plodov sa predáva ako korenie nazývané kajenské korenie.
Existujú archeologické dôkazy, že papriky boli domestikované pred viac ako 6000 rokmi v tropickej nížinnej oblasti juhozápadného Ekvádoru. Paprika je jednou z prvých pestovaných rastlín v Strednej a Južnej Amerike.
Krištof Kolumbus bol jedným z prvých Európanov, ktorí sa stretli s čili počas svojej prvej plavby v roku 1492 do Karibiku. Nazval ju „červená paprika“ pre jej červenú farbu a podobnosť v chuti.
Diego Álvarez Chanca, lekár na druhej Kolumbovej plavbe do Západnej Indie v roku 1493, priniesol prvé čili papričky do Španielska a bol tiež prvým, kto v roku 1494 napísal o ich liečivých vlastnostiach.
V roku 1493 Peter Martyr (Anghiera 1493) napísal, že Kolumbus priniesol domov „papriku, pálivejšiu ako na Kaukaze.“
Použitie v strave a použitie:
Čili je lahodné, pikantné korenie, ktoré možno pridať do mnohých jedál. Najčastejšie sa pridáva do rizota, cestovín a polievok a výnimkou nie sú ani šaláty.
Môžeme pripraviť pikantné omáčky, nátierky.
Je neoddeliteľnou súčasťou štipľavej omáčky zvanej Tabasco a mexickej salsy a zároveň je nepostrádateľným doplnkom v jedle s názvom chili con carne.
Použitie na zdravotné účely:
Čili obsahuje kapsaicín, ktorý mu dodáva ostrú a korenistú chuť. Má antibakteriálny a analgetický účinok a má tiež antidiabetické vlastnosti.
Čerstvé čili sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je silným antioxidantom. Je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v ľudskom tele. Kolagén je dôležitý pre udržanie krvných ciev, kože, orgánov a kostí.
Čili je bohaté na minerály ako draslík, mangán, železo a horčík. Draslík je dôležitou zložkou bunkovej tekutiny, ktorá pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Čili nám môže pomôcť udržať si zdravý zrak. Obsahuje vitamín A, o ktorom je známe, že zlepšuje vzhľad a zabraňuje makulárnej degenerácii.
Čili je tiež dobrým zdrojom kyseliny listovej (B9), ktorá pomáha telu produkovať zdravé červené krvinky a zabraňuje anémii. Je tiež dôležitý pre delenie buniek, najmä počas tehotenstva a detstva. Nedostatok kyseliny listovej u tehotných žien môže spôsobiť defekty neurálnej trubice u novorodencov.
Vitamín C v čili papričkách nám môže pomôcť v boji proti infekciám.
Viete, že za nesprávnym fungovaním pečene a lymfatického systému sa môže skrývať neúspešné chudnutie..
U ľudí, ktorí počas diéty a cvičenia konzumujú veľké množstvo vitamínu C, dochádza k rýchlejšiemu sp..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.