Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)
Brusnice dokážu skrášliť náš úsmev. Štúdie neustále ukazujú, že proantokyanidíny v brusniciach môžu ..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Štúdie ukázali, že konzumácia čučoriedok môže znížiť riziko kognitívneho poklesu, ako aj riziko vzniku Parkinsonovej choroby. Výskum tiež ukázal, že čučoriedky môžu zlepšiť pamäť a motorickú koordináciu. Spoznajte čučoriedky a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Vaccinium myrtillus
Užitočná časť:
Plody
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Čučoriedky sú trvalky. Poznáme ich ako kríky, ktoré rastú v skupinách. Poznáme niekoľko druhov čučoriedok – nízkokríkové, vysokokríkové a divé. Kvety majú tvar zvončekov a môžu byť biele, ružové alebo červené a plody sa vyznačujú indigovou farbou. Čučoriedky sú klasifikované ako superpotraviny.
Pochádzajú zo Severnej Ameriky a majú bohatú históriu.
Domorodí Američania ich používali ešte predtým, ako prišli kolonisti z Európy. Boli pre nich posvätným ovocím, keďže koniec bobule má tvar päťcípej hviezdy. Verili, že čučoriedky im zoslal Veľký Duch v čase hladomoru. Jedli ich čerstvé, ale na zimné použitie sa aj sušili. Ich šťava sa používala na farbenie košíkov a látok.
Domorodí Američania využívali najmä čučoriedky divé a nízkokríkové, no v súčasnosti pestujeme prevažne čučoriedky vysokokríkové, ktoré sa stali populárnymi začiatkom 20. storočia.
Použitie v strave a aplikácia:
Čučoriedky sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi. Dá sa z nich pripraviť celý rad zdravých a chutných dezertov, ako sú muffiny, koláče, palacinky či zmrzliny. Na raňajky si môžeme dať čučoriedkové smoothie, do ktorého pridáme banán a ananás.
Chutné sú aj v kombinácii s mäsom – celkom obľúbeným receptom sú bravčové rebierka v čučoriedkovej omáčke.
Použitie na zdravotné účely:
Čučoriedky sú preslávené vysokým obsahom antioxidantov, ktoré chránia naše telo pred poškodením.
Železo, fosfor, vápnik, horčík, mangán, zinok a vitamín K v čučoriedkach prispievajú k budovaniu a udržiavaniu štruktúry kostí. Železo a zinok zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní pevnosti a pružnosti kostí a kĺbov.
Čučoriedky obsahujú draslík, vápnik a horčík, ktoré sú dôležité pre znižovanie krvného tlaku.
Vláknina v čučoriedkach pomáha znižovať celkové množstvo cholesterolu v krvi a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Vitamín B6 a foláty zabraňujú tvorbe zlúčeniny známej ako homocysteín. Ak sa v tele nahromadí príliš veľa homocysteínu, môže poškodiť krvné cievy a spôsobiť srdcové problémy.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Vitamín C, vitamín A a rôzne fytonutrienty v čučoriedkach pôsobia ako silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi. Inhibujú rast nádorov, zmierňujú zápaly v tele a spomaľujú rozvoj niekoľkých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pažeráka, pľúc, úst, hrdla, pankreasu, prostaty a hrubého čreva.
Štúdie ukázali, že konzumácia čučoriedok môže znížiť riziko kognitívneho poklesu, ako aj riziko vzniku Parkinsonovej choroby. Výskum tiež ukázal, že čučoriedky môžu zlepšiť pamäť a motorickú koordináciu.
Brusnice dokážu skrášliť náš úsmev. Štúdie neustále ukazujú, že proantokyanidíny v brusniciach môžu ..
Brokolica je výživová veľmoc – je plná fytochemikálií a antioxidantov, má viac vitamínu C ako pomara..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.