Články a encyklopédie

Škorica (Cinnamomum ceylonicum)

Škorica (Cinnamomum ceylonicum)

Škorica (Cinnamomum ceylonicum)

Škorica je korenie, ktoré pochádza z konárov divých stromov rodu Cinnamomum. Pochádzajú z Karibiku, Južnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie. Zoznámte sa so škoricou a prečítajte si celý popis...

Popis

Škorica

Latinský názov:

Cinnamomum ceylonicum i Cinnamomum cassia

Užitočná časť:

Kôra

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Škorica je korenie, ktoré pochádza z konárov divých stromov rodu Cinnamomum. Pochádzajú z Karibiku, Južnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie. Strom dorastá do výšky až 8 metrov a môže rásť aj ako väčší ker.

Korenie sa získava z dvoch stromov – cejlónskej a čínskej škorice. Ako korenie sa používa vysušená vnútorná vrstva kôry, ktorá sa zvinie do tyčinky.

Je to určite jedno z najstarších korení na svete.

Používali ho už Egypťania ako arómu pri balzamovaní a spomína sa aj v Starom zákone ako zložka oleja na pomazanie.

Do Európy ho priviezli arabskí obchodníci. Keďže sa škorica prepravovala ťažkými pozemnými cestami, predstavovala v stredovekej Európe vysoké spoločenské postavenie. Bola obľúbená pre jej potenciálne využitie ako konzervant mäsa.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Škorica je korenie, ktoré sa dá použiť na prípravu mnohých jedál. Hodí sa k dezertom. Môžete si z nej pripraviť aj čaj tak, že dve tyčinky škorice zalejete dvoma šálkami vriacej vody. Nechajte 10 minút odstáť, potom čaj sceďte.

Môžeme si pripraviť škoricový peeling alebo mydlo s prídavkom škorice

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.