Chren (Armoracia rusticana)
Chren obsahuje len malé množstvo kalórií, neobsahuje tuk, ale obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyse..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Chmeľ obsahuje chemikálie podobné ženskému hormónu estrogénu, ktoré môžu ovplyvniť zdravotné stavy súvisiace s hormonálnymi zmenami. Môže sa použiť na zmiernenie príznakov menopauzy. Spoznajte chmeľ a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Chmeľ
Latinský názov:
Humulus lupulus
Užitočná časť:
Samičie súkvetia, stonkové výhonky
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Chmeľ je popínavá rastlina vyznačujúca sa vertikálnym rastom. Môže dorásť až do výšky 10 metrov. Spoznáte ho podľa chlpatých stoniek a srdcovitých, tmavozelených listov, ktoré majú zubaté okraje. Má charakteristickú horkastú chuť. Pochádza z Európy a západnej Ázie a komerčne sa pestuje po celom svete. Existuje veľa rôznych druhov chmeľu. Na jar sa dajú zbierať jedlé stonkové výhonky, ktoré sú výborné na detoxikáciu organizmu.
Prvé známe využitie chmeľu na výrobu piva sa datuje do 9. storočia. Pred týmto obdobím bolo pivo známe, ale vyrábalo sa z iných rastlín, ktoré mu dodávali horkastú chuť (lopúch koreň, púpava, brečtan, vres, mäta a nechtík). Čoskoro po prvom použití sa chmeľ stal najobľúbenejším dochucovadlom piva. V stredoveku boli typické jačmenné a chmeľové záhrady.
Ako rastlinu ho poznali už starí Rimania, ktorí na liečbu používali najmä mladé výhonky rastliny.
Použitie v strave a aplikácia:
Chmeľ sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Pestuje sa komerčne na výrobu piva. Ako sme spomínali, stonkové výhonky sa dajú použiť ako detoxikačný prostriedok, ktorým sa dá na jar prečistiť celý organizmus. Dajú sa pripraviť rovnako ako špargľa.
Zo šišiek, čo sú v podstate kvety na samičích rastlinách, sa dá urobiť nálev alebo tinktúra.
Dá sa aj sušiť a pomlieť na prášok, ktorý sa pridáva do rôznych jedál, kde chceme dosiahnuť horkastú chuť.
Použitie na zdravotné účely:
Listy chmeľu obsahujú chemikálie, ktoré majú sedatívne účinky. Môžu byť použité na zmiernenie stresu, relaxáciu a odstránenie nespavosti.
Horké kyseliny v chmeli pôsobia protizápalovo.
Chmeľ obsahuje chemikálie podobné ženskému hormónu estrogénu, ktoré môžu ovplyvniť zdravotné stavy súvisiace s hormonálnymi zmenami. Môže sa použiť na zmiernenie príznakov menopauzy.
V čínskej medicíne sa chmeľ používa na liečbu infekcií.
Antibakteriálne pôsobenie chmeľu sa dá využiť aj pri liečbe akné.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Flavonoid z chmeľu znižuje telesnú hmotnosť a hladinu glukózy v plazme nalačno, takže by sa dal použiť na chudnutie.
V austrálskej štúdii z roku 2010 sa zistilo, že kombinácia chmeľu a valeriány spoľahlivo lieči nespavosť zlepšením kvality spánku a skrátením času potrebného na zaspávanie.
Chmeľ je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravej, elastickej a mladistvej pokožky. Dodáva pokožke mladistvý lesk.
Chren obsahuje len malé množstvo kalórií, neobsahuje tuk, ale obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyse..
Látky v rastline zvyšujú prekrvenie mozgu a srdca a tým zabezpečujú rýchlejšie odstraňovanie toxínov..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.