Chmeľ (Humulus lupulus)
Chmeľ je bohatým zdrojom liečivých látok, stimuluje činnosť tráviaceho traktu, ničí baktérie a upoko..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Chren obsahuje len malé množstvo kalórií, neobsahuje tuk, ale obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú potrebné pre normálny metabolizmus. Keďže obsahuje veľa vlákniny a bielkovín, dodáva nám pocit sýtosti. Spoznajte chren a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Chren
Latinský názov:
Armoracia rusticana
Užitočná časť:
Koreň, listy
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Chren je trváca rastlina, ktorá patrí do čeľade kapustovité, kam patrí aj horčica. Rastlina pochádza z Európy. Spoznáte ho podľa rozvetvenej stonky, ktorá dosahuje výšku až 1,5 metra. Listy sú veľké, merajú až 40 centimetrov, podlhovasté a kopijovitého tvaru. Rastlina sa často vyskytuje na lúkach v blízkosti potokov. Jedlý koreň sa zbiera na jar a na jeseň.
Je známy svojou štipľavou chuťou, ku ktorej prispieva zlúčenina zvaná izotiokyanát. Je to prchavá zlúčenina, ktorá sa oxiduje na vzduchu a v prítomnosti slín, čím vytvára štipľavosť, o ktorej mnohí ľudia veria, že čistí dutiny.
Chren sa používa už tisíce rokov. Spomína sa v Biblii, v ktorej sa spája so židovským sviatkom. Starý zákon ho spomína ako jednu z piatich horkých bylín.
Starí Gréci a Egypťania ho používali ako afrodiziakum, na liečbu črevných parazitárnych infekcií, kašľa, dny, skorbutu, otravy jedlom, tuberkulózy a reumatizmu.
V 17. storočí sa používal pri príprave hovädzieho mäsa, rýb a ustríc.
Použitie v strave a aplikácia:
Chren alebo jeho koreň možno využiť rôznymi spôsobmi. Strúhaný chren sa skvelo hodí k hovädziemu mäsu, údenému mäsu a rybám. Tradične sa používa aj pri príprave veľkonočnej hostiny, v ktorej symbolizuje klince a utrpenie Ježiša.
Z koreňa možno pripraviť aj polievky a omáčky.
Listy rastliny sa dajú použiť aj na prípravu šalátov.
Ak nechceme, aby nastrúhaný koreň stmavol, pokvapkáme ho citrónovou šťavou. Ak chcete znížiť ostrosť, môžete do ňho pridať strúhané jablko.
Použitie na zdravotné účely:
Chren obsahuje len malé množstvo kalórií, neobsahuje tuk, ale obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú potrebné pre normálny metabolizmus. Keďže obsahuje veľa vlákniny a bielkovín, dodáva nám pocit sýtosti, preto je výborným doplnkom zdravého chudnutia.
Draslík je dôležitou súčasťou nášho tela, ktorá reguluje tok bunkovej tekutiny a napätie ciev. Nedostatok draslíka má za následok vysoký krvný tlak, čo znamená vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a stavov. Chren je bohatým zdrojom draslíka.
Látky v chrene pôsobia ako žalúdočné stimulanty, ktoré zlepšujú trávenie.
Chren obsahuje aj malé množstvo vápnika, ktorý je stavebným prvkom kostí. Dostatočné množstvo vápnika môže zabrániť osteoporóze.
Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
Štúdie dokázali, že silné, prírodné chemikálie v chrene môžu byť vynikajúcou obranou proti choroboplodným zárodkom a bakteriálnym infekciám, vrátane baktérií: Listeria, E. coli a Staphylococcus. Špecifická antibakteriálna zložka nazývaná izotiokyanát dodáva chrenu jeho charakteristickú štipľavosť.
Chmeľ je bohatým zdrojom liečivých látok, stimuluje činnosť tráviaceho traktu, ničí baktérie a upoko..
Pagaštan konský je krásny vysoký strom, ktorý v letných dňoch poskytuje výborný tieň. Je vhodný prot..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.