Články a encyklopédie

Glukomanán

Glukomanán

Glukomanán

Glukomanán má pozoruhodnú schopnosť absorbovať vodu a je jednou z najviskóznejších vláknin. Absorbuje toľko tekutiny, že vyprázdnením kapsuly glukomanánu v malom pohári vody sa celá „vec“ zmení na gél. Zoznámte sa s glukomanánom a prečítajte si celý popis...

Popis

Glukomanán

Latinský názov:

/

Užitočná časť:

Koreň

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Glukomanán je prírodná, vo vode rozpustná vláknina získaná z rastliny zvanej konjac (Amorphophallus konjac). Predáva sa ako doplnok výživy a ako prídavná látka do potravín - emulgátor a zahusťovadlo, označené E-číslom 425-II. Glukomanán má pozoruhodnú schopnosť absorbovať vodu a je jednou z najviskóznejších vláknin. Absorbuje toľko tekutiny, že vyprázdnením kapsuly glukomanánu v malom pohári vody sa celá „vec“ zmení na gél.

Ľudia vo východnej Ázii ho používajú už tisíce rokov – zaraďujú ho do svojho jedálnička a je tiež veľmi dôležitou súčasťou ich tradičnej medicíny. Domorodí obyvatelia Číny používali konjac na liečbu astmy, bolesti prsníkov, kašľa, kíl, popálenín a rôznych kožných ochorení.

Číňania ho ako prví použili ako prípadovú štúdiu. Jeho liečivé vlastnosti boli prvýkrát opísané v západnej dynastii Han. Verilo sa, že glukomanán má liečivé vlastnosti vďaka obsahu serotonínu a jeho listy sa používali ako repelent na odpudzovanie rôznych druhov hmyzu.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Extrakt z rastliny konjac sa používa aj pri príprave jedál ako želírujúce činidlo. Je dostupný vo forme múky.

Glukomanánový prášok sa môže pridať do vášho obľúbeného nápoja alebo jedla trikrát denne, pred každým jedlom. Môže sa tiež zmiešať s ovsenými vločkami, jogurtom a omáčkami.

Veľmi známe sú aj rezance Shirataki, ktoré obsahujú glukomanán. Uvaríme rezance a podávame s omáčkou z cestovín a zeleninou.

V obchodoch so zdravou výživou nájdete aj gumené cukríky vyrobené na báze glukomananu.

 

Použitie na zdravotné účely:

Pretože dokáže absorbovať toľko vody a vytvoriť gél, umožňuje nám cítiť sa po jedle dlhšie sýty. To znamená, že môžeme jesť menej, ale cítiť sa dlhšie sýti. Tento efekt je možné využiť za účelom zdravého chudnutia.

Ovplyvňuje aj trávenie, zlepšuje celkovú pohodu. Ovplyvňuje aj nárast prospešných baktérií v črevách.

Znižuje triglyceridy, celkový cholesterol a LDL alebo zlý cholesterol bez ovplyvnenia dobrého cholesterolu.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Niektoré skoré výskumy naznačujú, že glukomanán môže zlepšiť krvný tlak u jedincov s vysokým krvným tlakom. Štúdie sa zúčastnilo 63 mužov. Užívanie glukomanánu im znížilo krvný tlak v priemere o 2,5 %.

Glukomanán možno použiť aj na vylepšenie receptov ako zdravé zahusťovadlo, ktoré nám pomáha vytvárať nízkokalorické jedlá a dezerty s nižším obsahom tuku, ktoré majú vynikajúci vplyv na celkové zdravie.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.