Články a encyklopédie

Granátové jablko (Punica granatum)

Granátové jablko (Punica granatum)

Granátové jablko (Punica granatum)

Pitie šťavy z granátového jablka nám môže pomôcť schudnúť. Obsahuje veľa vody a vlákniny, ktorá nás zasýti na dlhú dobu a šálka granátového jablka má len 83 kalórií. Spoznajte granátové jablko a prečítajte si celý popis...

Popis

Granátové jablko

Latinský názov:

Punica granatum

Užitočná časť:

Ovocie, kôra, listy

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Granátové jablko je ker alebo malý strom. Na severnej pologuli plody dozrievajú od septembra do februára, na južnej od marca do mája. Spoznáte ho podľa ostnatých konárov, preslávený je aj dlhou životnosťou. Listy sú hladké, úzke a podlhovasté, široké asi 2 centimetre. Kvety sú svetloružovej farby a merajú až 3 centimetre v priemere a majú tri až sedem okvetných lístkov. Plody sú veľké ako citrón alebo grapefruit, majú okrúhly tvar a hrubú, červenkastú šupku. Počet semien granátového jablka sa môže pohybovať od 200 do približne 1400 semien na plod.

Dnes sa pestuje na celom Blízkom východe a Kaukaze, v severnej a tropickej Afrike, na indickom subkontinente, v strednej Ázii, v suchých častiach juhovýchodnej Ázie a v posledných rokoch sa objavuje aj na komerčných trhoch Európy.

V potravinách sa používa už tisíce rokov a v mnohých kultúrach je aj symbolom nádeje. Našiel sa v egyptských hrobkách, užívali si ho babylonskí vojaci pred bitkami a zahrnuli ho do perzských svadobných obradov, pretože symbolizoval šťastnú budúcnosť.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Najčastejšie sa používa na prípravu šťavy. Ovocie pred prípravou prekrojíme na polovicu a poriadne potrasieme, aby vypadla lahodná dužina. Semienka môžete aj rozdrviť a vytlačiť z nich šťavu. Semienkami môžeme posypať šaláty, pridať do jogurtov, müsli a dezertov. Šťavu z granátového jablka môžeme pridať aj do dezertov, sorbetov a dokonca aj omáčok k mäsu.

Listy granátového jablka sa dajú použiť na prípravu čaju.

 

Použitie na zdravotné účely:

Kôra a listy granátového jablka sa používajú na zmiernenie tráviacich ťažkostí sprevádzaných bolesťami žalúdka a hnačkou. Pravidelná konzumácia šťavy z granátového jablka zabezpečuje dobré prekrvenie organizmu, čím sa znižuje riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. Šťava z granátového jablka má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, ktoré nám pomáhajú znižovať tvorbu zubného povlaku a starajú sa aj o prevenciu rôznych ochorení v ústach. Granátové jablká pomáhajú znižovať príznaky mnohých chorôb, vrátane aterosklerózy a osteoartrózy.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Pitie šťavy z granátového jablka nám môže pomôcť schudnúť. Obsahuje veľa vody a vlákniny, ktorá nás zasýti na dlhú dobu a šálka granátového jablka má len 83 kalórií. Je výborné na trávenie, ktoré je nevyhnutné pre zdravé chudnutie.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.