Ľan (Linum usitatissimum)
Ľan obsahuje veľa vlákniny, ktorá môže pomôcť zlepšiť trávenie. Zvyšuje vstrebávanie živín v črevách..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Banány nie sú jediným spôsobom, ako dostať do nášho tela dostatok draslíka. Okrem vitamínu C obsahujú citróny až 80 miligramov tohto dôležitého minerálu, ktorý pomáha telu udržiavať silu. Zoznámte sa s citrónom a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Citrón
Latinský názov:
Citrus × limon
Užitočná časť:
Ovocie, listy
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Citrón je druh vždyzeleného stromu, ktorý patrí do rodu Citrus a čeľade Rutaceae. Názov „citrón“ sa používa pre strom aj ovocie, hoci strom sa často nazýva aj „citrónovník“. Spoznáte ho podľa žltého, elipsoidného ovocia, ktoré sa používa na celom svete na kulinárske a iné účely. Citrónová šťava obsahuje 5-6% kyseliny citrónovej, ktorá dodáva ovociu charakteristickú kyslastú chuť.
Pôvod citróna nie je známy, hoci odborníci sa domnievajú, že rastlina pôvodne rástla v Assame (región v severovýchodnej Indii), severnej Barme a Číne. Štúdia genetického pôvodu citrónu potvrdila, že citrón je hybridom medzi červeným pomarančom a citrónom.
V Európe sa citróny prvýkrát objavili v Taliansku v 2. storočí nášho letopočtu, za čias starovekého Ríma, no napriek tomu ich pestovanie nebolo veľmi bežné. Neskôr sa citróny dostali aj do Perzie, Iraku a Egypta.
Prvýkrát boli v literatúre zaznamenané v 10. storočí v arabskom pojednaní o poľnohospodárstve a používali sa aj ako okrasná rastlina v islamských záhradách.
Prvé významné pestovanie citrónov v Európe sa začalo v Janove v 15. storočí. Citrón priniesol do Ameriky aj Krištof Kolumbus v roku 1493.
Použitie v strave a aplikácia:
Citrónová šťava, kôra a šupka sa používajú na prípravu mnohých nápojov a jedál. Citrónová šťava sa používa na výrobu limonád, nealkoholických nápojov a koktailov. Dá sa použiť na prípravu marinád na ryby, ako konzervant niektorých druhov ovocia (jablká, banány, avokádo), na výrobu džemu, lemon curdu a citrónového likéru.
Plátky citróna používame ako ozdobu jedla alebo nápojov.
Nastrúhaná citrónová kôra sa používa na dochutenie pečiva, pudingov, ryže a iných jedál.
Citrónové listy sa používajú na prípravu čaju, vareného mäsa a morských plodov.
Použitie na zdravotné účely:
Pitie citrónovej šťavy zabraňuje tvorbe obličkových kameňov.
Citrónová šťava zmiešaná s medom pomáha zmierniť nepohodlie spôsobené bolesťou hrdla.
Citrónová šťava obsahuje pektín, rozpustnú vlákninu, ktorá je výborným prostriedkom na chudnutie.
Ak deň začneme teplou vodou, do ktorej pridáme citrón, povzbudíme trávenie a naplníme telo vitamínom C.
Citrónová šťava upokojuje pokožku, takže ju možno použiť na upokojenie bodnutia hmyzom.
Banány nie sú jediným spôsobom, ako dostať do nášho tela dostatok draslíka. Okrem vitamínu C obsahujú citróny až 80 miligramov tohto dôležitého minerálu, ktorý pomáha telu udržiavať silu.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Citróny obsahujú zlúčeniny, ktoré chránia naše bunky pred poškodením, ktoré môže viesť k rakovine.
Ľan obsahuje veľa vlákniny, ktorá môže pomôcť zlepšiť trávenie. Zvyšuje vstrebávanie živín v črevách..
Klementínky sú zdrojom prírodného folátu, takže pravidelná konzumácia klementínok môže prispieť k no..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.