Citrón (Citrus × limon)
Banány nie sú jediným spôsobom, ako dostať do nášho tela dostatok draslíka. Okrem vitamínu C obsahuj..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Vodný melón obsahuje až 92% vody, čo z neho robí výborný prostriedok na hydratáciu. Vysoký obsah vody v ovocí zaisťuje pocit sýtosti. Zoznámte sa s vodným melónom a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Dyňa červená
Latinský názov:
Citrullus lanatus
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
melón, vodný melón
Všeobecný popis a história:
Dyňa červená je kvitnúca rastlina z čeľade Cucurbitaceae. Pochádza z južnej Afriky, no existujú aj dôkazy, že sa pestoval už v starovekom Egypte. Dnes sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach po celom svete. Poznáme ho ako veľký, okrúhly plod s tvrdšou tmavozelenou šupkou, pod ktorou je šťavnaté červené alebo ružové jadro a vo vnútri nájdeme početné čierne semená. Mäsité jadro sa môže jesť surové, ale ak chcete jesť kôru, musíte melón uvariť.
V Afrike je ovocie spoľahlivým zdrojom tekutín v drsných púštnych podmienkach a pri znečistení prírodných zdrojov vody.
Prvé dyne sa údajne objavili v Afrike asi pred 5000 rokmi. V roku 2000 pred Kristom sa stali súčasťou každodennej stravy v starovekom Egypte. Jedným z dôkazov, že dyne poznali už starí Egypťania, sú hieroglyfy na budovách starovekého Egypta. Zvyšky dýň sa našli aj v hrobkách kráľov, kde ich nechávali zosnulému, aby mu poskytli výživu v posmrtnom živote.
Biblia tiež spomína dyne ako jedlo starých Izraelitov, ktorí boli v tom čase v Egypte otrokmi.
Použitie v strave a aplikácia:
Vodný melón má v kulinárskom svete rôzne využitie. Keďže ide o mimoriadne šťavnaté ovocie, často sa z neho vyrábajú šťavy. Čerstvý vodný melón sa používa na výrobu mliečnych koktailov, medzi obľúbené recepty, ktoré obsahujú vodný melón, patrí džem, lekvár a želé a často sa z neho vyrábajú aj pudingy, zmrzliny a peny. Ovocné šaláty nie sú výnimkou. Pôsobí ako zahusťovadlo iných jedál.
Použitie na zdravotné účely:
Vodný melón obsahuje až 92% vody, čo z neho robí výborný prostriedok na hydratáciu. Vysoký obsah vody v ovocí zaisťuje pocit sýtosti, preto sa takéto ovocie odporúča jesť aj počas chudnutia.
Ochorenia srdca patria medzi najčastejšie príčiny smrti na svete. Mnoho živín v melóne má pozitívny vplyv na naše srdce a cievy. Jedným z nich je lykopén, ktorý znižuje cholesterol a krvný tlak. Vodný melón obsahuje aj citrulín, aminokyselinu, ktorá môže zvýšiť hladinu oxidu dusnatého v tele. Oxid dusnatý pomáha pri rozširovaní ciev, čo znižuje krvný tlak. Ďalšie vitamíny a minerály v melóne sú tiež dobré pre zdravie nášho srdca. Ide najmä o vitamíny A, B6, C, horčík a draslík.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Lykopén chráni pred oxidačným poškodením a zápalom. Môže tiež pomôcť predchádzať vekom podmienenej degenerácii makuly.
Banány nie sú jediným spôsobom, ako dostať do nášho tela dostatok draslíka. Okrem vitamínu C obsahuj..
Klementínky sú zdrojom prírodného folátu, takže pravidelná konzumácia klementínok môže prispieť k no..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.