Pľuzgierka (Cetraria islandica)
Často počúvame, že je pľuzgierka prírodné antibiotikum, pretože zabraňuje alebo zmierňuje zápaly, a ..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Pitie jablkového džúsu je výborným preventívnym opatrením proti Alzheimerovej chorobe a vysoký obsah vlákniny v jablkách nás chráni aj pred vznikom Parkinsonovej choroby. Zoznámte sa s jabloňou a prečítajte si celý popis tu...
Popis
Názov rastliny:
Jabloň
Latinský názov:
Malus domestica
Užitočná časť:
Plody
Iné názvy:
jablko, iné názvy podľa odrody
Všeobecný popis a história:
Jabloň je opadavý, ovocný strom známy svojim sladkým ovocím nazývaným jablko. Kvitne na jar a kvety majú charakteristickú ružovú alebo bielu farbu. Poznáme viacero druhov jabĺk (je ich až 7500 rôznych druhov) – niektoré majú sladkú chuť, iné kyslastú. Rôzne odrody sa pestujú na rôzne účely. Jabloň je náchylná na rôzne choroby, od plesňových až po bakteriálne infekcie.
Svetová produkcia jabĺk dosiahla v roku 2014 84,6 milióna ton a Čína sa na celkovej produkcii podieľala 48 %.
Strom pochádza z Ázie, kde dodnes nachádzame jeho predka menom Malus sieversii. V mnohých kultúrach má ovocie mytologický význam.
Ak poznáme príbeh trójskej vojny, vieme, že to všetko začalo jablkom. Poznáme aj príbeh o Adamovi a Eve, ktorí odtrhli jablko zo zakázaného stromu a vyslúžili si tak Boží trest.
Severskí bohovia vďačia za svoju nesmrteľnosť jablkám. Čarovné jablko zo Samarkandu dokázalo vyliečiť všetky ľudské choroby.
Samozrejme, existuje veľa príbehov o tomto zaujímavom ovocí.
Použitie v strave a aplikácia:
Kto by nepoznal jablkovú štrúdľu a jablkový koláč? Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť jablká. Jablká môžeme jesť surové, môžeme z nich robiť výživu, kompóty, cisársky guláš, pečené jablká, jablkové chipsy a výborné sú aj v kombinácii s mäsom.
Môžeme pripraviť aj jablkový džús, jablčný ocot, pridať ich do ovocných smoothies...
Použitie na zdravotné účely:
Jablkom samozrejme nemôžeme nahradiť zubnú kefku, no hryzenie a žuvanie jablka stimuluje vylučovanie slín v ústach a znižuje kazivosť zubov.
Pitie jablkového džúsu je výborným preventívnym opatrením proti Alzheimerovej chorobe a vysoký obsah vlákniny v jablkách nás chráni aj pred vznikom Parkinsonovej choroby.
Ľudia, ktorí jedia aspoň jedno jablko denne, majú o 28 % menšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky ako tí, ktorí jablká nejedia.
Rozpustná vláknina v jablkách sa v črevách viaže s tukom, čo znamená nižšiu hladinu cholesterolu. S vysokým cholesterolom sú spojené aj mnohé kardiovaskulárne ochorenia.
Predchádzať tvorbe žlčových kameňov nám môže pomôcť strava s vysokým obsahom vlákniny.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Mnohé zdravotné problémy sú spojené s nadváhou, vrátane srdcových chorôb, mŕtvice, vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu a spánkového apnoe. Na kontrolu telesnej hmotnosti a zlepšenie celkového zdravia lekári odporúčajú stravu bohatú na vlákninu. Jablká sú na to ako stvorené!
Často počúvame, že je pľuzgierka prírodné antibiotikum, pretože zabraňuje alebo zmierňuje zápaly, a ..
Ajurvédska medicína ho dlhé roky využíva na zlepšenie fungovania imunitného systému, keďže vraj pomá..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.