Články a encyklopédie

Kiwi (Actinidia deliciosa)

Kiwi (Actinidia deliciosa)

Kiwi (Actinidia deliciosa)

Oxidačný stres môže spôsobiť poškodenie našej DNA. To môže viesť k zdravotným problémom. Kiwi obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré znižujú riziko vzniku oxidačného stresu. Zoznámte sa s Kiwi a prečítajte si celý popis...

Popis

Kiwi

Názov rastliny:

Kiwi

Latinský názov:

Actinidia deliciosa

Užitočná časť:

Ovocie

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Kiwi je ovocie, ktoré rastie na rastline zvanej aktindia. Pochádza z Číny a je rozšírené po celom svete. Spoznáte ho podľa plodu oválneho tvaru, ktorý má veľkosť slepačieho vajca a jeho povrch je pokrytý chĺpkami. Na dĺžku meria až 5 centimetrov a je zelenohnedej farby. Pod chlpatým povrchom je mäkké, zelené jadro s množstvom drobných, jedlých semienok. Ovocie má jemnú textúru a sladkú, ale jedinečnú chuť.

V roku 1962 ho začali do celého sveta vyvážať pestovatelia z Nového Zélandu a jeho názov sa stal komerčne akceptovaným v roku 1974. Keď sa začalo s vývozom, kiwi sa nazývalo čínsky egreš a názov, ktorý používame dnes, navrhol Jack Turner v roku 1959.

Pestovanie kiwi sa z Číny na Nový Zéland rozšírilo až začiatkom 20. storočia, keď sa objavili prvé komerčné výsadby kiwi. Semená priniesla na Nový Zéland Mary Isabel Fraser.

Kiwi sa začalo pestovať v Taliansku v roku 1970.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Kiwi sa môže konzumovať čerstvé – nakrájajte ho na kúsky alebo kolieska, alebo ho prekrojte na polovicu a stred vydlabte lyžičkou. Dá sa vychutnať aj v kombinácii s iným ovocím. Používame ho na prípravu tort, zákuskov, plniek do zákuskov.

Šťava z kiwi sa dá skombinovať so šťavami z iných citrusových plodov na prípravu kokteilu a v horúcich letných dňoch sa môžete schladiť kiwi zmrzlinou.

Je to skvelý doplnok do šalátov.

 

Použitie na zdravotné účely:

Veľké množstvo vitamínu C a antioxidantov v kiwi nám môže pomôcť pri zmierňovaní problémov spôsobených astmou.

Kiwi obsahuje veľa vlákniny, ktorá je skvelá na trávenie. Obsahuje tiež proteolytický enzým aktinidín, ktorý môže pomôcť pri rozklade bielkovín.

Šálka ​​kiwi poskytuje až 273 % dennej potreby vitamínov, vďaka čomu je kiwi vynikajúcim prostriedkom na posilnenie imunitného systému a ochranu pred infekciami.

Oxidačný stres môže spôsobiť poškodenie našej DNA. To môže viesť k zdravotným problémom. Kiwi obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré znižujú riziko vzniku oxidačného stresu.

Kiwi dokáže nielen posilniť náš imunitný systém, ale tiež nám pomáha kontrolovať náš krvný tlak. Štúdia z roku 2014 ukazuje, že bioaktívne látky v troch kiwi denne môžu znížiť krvný tlak viac ako jedno jablko denne.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Štúdia ukázala, že konzumácia troch kiwi denne znižuje riziko vzniku makulárnej degenerácie o 36%.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.