Rumanček (Matricaria chamomilla)
Rastlina zmierňuje bolesti žalúdka. Keďže uvoľňuje svalstvo čreva, môže nám pomôcť upraviť zlé tráve..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Kokosové výrobky (olej, mlieko, múka) majú pozitívne účinky na naše zdravie. Zložky v kokose sú antibakteriálne, protiplesňové a antiparazitárne, preto sú výbornou podporou pre fungovanie imunitného systému. Sú tiež prirodzeným zdrojom energie. Zoznámte sa s kokosom a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Kokos (kokosový orech)
Latinský názov:
Cocos nucifera
Užitočná časť:
Kvet, plod
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Kokos je plod kokosovej palmy, ktorá dorastá až do výšky 30 metrov. Rastlina pochádza z juhovýchodnej Ázie a nachádza sa na väčšine tropických pláží. Spoznáte ho podľa veľkých listov, ktoré môžu merať až 5 metrov na dĺžku. V prvom roku sú listy otočené nahor, v druhom roku rastú vodorovne, v treťom roku visia dole a vo štvrtom roku opadávajú a zanechávajú po sebe ryhy, podľa ktorých môžeme určiť vek rastliny. .
Na Filipínach je rastlina považovaná za strom života, keďže ju ľudia používajú v každodennej strave, ako aj na iné účely. Drevo je výborný stavebný materiál a z veľkých a pevných palmových listov sa vyrábajú aj metly.
Pôvod a história rastliny nie sú jednotné. Už teraz panujú nezhody o pôvode rastliny, keďže niektorí tvrdia, že pochádza z juhovýchodnej Ázie, iní sú presvedčení, že kokosový orech pochádza z Južnej Ameriky.
Fosílne záznamy z Nového Zélandu ukazujú, že malé rastliny podobné kokosovým orechom rástli v oblasti Nového Zélandu už pred 15 miliónmi rokov.
Použitie v strave a aplikácia:
Kokos má mnoho rôznych použití. Kokosový olej je zdravou náhradou olejov používaných pri varení a pečení a je vhodný aj na starostlivosť o pleť. Kokosová múka sa vyrába z kokosovej dužiny, ktorá sa používa najmä na prípravu dezertov a nápojov, ako sú smoothies. Kokosové mlieko obsahuje aj zdravé tuky, z ktorých sa dá pripraviť množstvo jedál. Kokosový cukor má nízky glykemický index a je výbornou náhradou bieleho cukru.
Použitie na zdravotné účely:
Kokosové výrobky (olej, mlieko, múka) majú pozitívne účinky na naše zdravie. Zložky v kokose sú antibakteriálne, protiplesňové a antiparazitárne, preto sú výbornou podporou pre fungovanie imunitného systému. Sú tiež prirodzeným zdrojom energie.
Kokos zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín, vitamínov a minerálov, zlepšuje sekréciu inzulínu a symptómy spojené s cukrovkou.
Ničením voľných radikálov zabraňuje predčasnému starnutiu a vzniku degeneratívnych ochorení.
Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, keďže zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL) v krvi.
Podporuje funkciu štítnej žľazy, chráni pred rozvojom ochorenia obličiek a zápalu močového mechúra, podporuje chudnutie a pomáha udržiavať zdravú a krásnu pleť, pretože zabraňuje tvorbe vrások, redukuje viditeľné vrásky, zabraňuje ochabovaniu pokožky a tvorbe stareckých škvŕn.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Kokosový olej môže pomôcť predchádzať zubnému kazu tým, že bojuje proti baktériám.
Rastlina zmierňuje bolesti žalúdka. Keďže uvoľňuje svalstvo čreva, môže nám pomôcť upraviť zlé tráve..
Často počúvame, že je pľuzgierka prírodné antibiotikum, pretože zabraňuje alebo zmierňuje zápaly, a ..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.