Články a encyklopédie

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander je čoraz obľúbenejší ako prostriedok na prevenciu nevoľnosti, vracania a iných žalúdočných ochorení. Čerstvé lístky koriandra sú výborným predjedlom, ktoré pripraví črevá na výdatné jedlo. Spoznajte koriander a prečítajte si celý popis...

Popis

Koriander

Názov rastliny:

Koriander

Latinský názov:

Coriandrum sativum

Užitočná časť:

Listy, semená

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Koriander je jednoročná rastlina z čeľade Apiaceae. Všetky časti rastliny sú jedlé, ale tradične sa používajú čerstvé listy a sušené semená. Pochádza z oblastí od južnej Európy a severnej Afriky až po juhozápadnú Áziu. Dorastá do výšky 50 centimetrov. Listy sú variabilného tvaru, vo všeobecnosti rozdelené na báze rastliny. Kvety sú malé, bielej alebo svetloružovej farby a asymetrické. Plod má okrúhly tvar a meria 3-5 milimetrov v priemere.

Slovo koriander pochádza zo starého francúzskeho slova „coriandre“, ktoré pochádza z latinčiny.

Koriander nebol pôvodne známy pre svoje liečivé vlastnosti alebo kulinárske využitie, ale skôr pre svoju silnú vôňu podobnú hmyzu.

Hippokrates, lekár zo starovekého Grécka, odporučil používanie koriandra ako lieku.

Plínius spomínal, že najkvalitnejší koriander pochádza z Talianska, kam ho vraj priviezli z Egypta. Semená koriandra si Egypťania mimoriadne vážili, archeológovia ich totiž objavili aj v hrobke 21. dynastie.

V stredoveku a renesancii bol koriander považovaný za afrodiziakum, a preto sa pridával do nápojov lásky.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Mladé lístky koriandra možno pridávať do jedál z woku, pričom semienkami možno obohatiť aj chlieb. Často je tiež prísadou do karí. Môže sa pridávať do šalátov, polievok, rizota, omáčok, zeleniny, húb, paradajok a často sa pridáva do niektorých dezertov, napríklad do perníkov.

Dá sa použiť na dochutenie majonéz alebo smotanového syra, na ozdobenie mäsových, rybích či zeleninových jedál, na prípravu fašírok, zeleninových burgerov a marinád na mäso a ryby.

 

Použitie na zdravotné účely:

Koriander má antiseptické, protiplesňové a antioxidačné vlastnosti, ktoré možno použiť pri liečbe kožných problémov, ako sú ekzémy, suchá pokožka a plesne.

Obsahuje kyselinu olejovú, linolénovú, palmitovú, stearovú a askorbovú (vitamín C), preto je účinným prostriedkom na zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Znižuje hladinu zlého (LDL) cholesterolu a jeho usadzovanie na vnútorných stenách tepien a žíl, čo môže viesť k vážnym kardiovaskulárnym ochoreniam, ako je ateroskleróza, srdcový infarkt a mozgová príhoda. Ešte dôležitejšie je, že koriander pomáha zvyšovať zdravé hladiny cholesterolu (HDL).

Koriander je čoraz obľúbenejší ako prostriedok na prevenciu nevoľnosti, vracania a iných žalúdočných ochorení. Čerstvé lístky koriandra sú výborným predjedlom, ktoré pripraví črevá na výdatné jedlo.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Obsahuje železo, ktoré pomáha ľuďom trpiacim anémiou. Nízka hladina železa v krvi môže spôsobiť dýchavičnosť, búšenie srdca, extrémnu únavu a znížené kognitívne funkcie.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.