Koriander (Coriandrum sativum)
Koriander je čoraz obľúbenejší ako prostriedok na prevenciu nevoľnosti, vracania a iných žalúdočných..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Najbežnejšie tradičné použitie rasce je na liečbu tráviacich ťažkostí. Rasca zvyšuje aktivitu tráviacich enzýmov, čím urýchľuje trávenie. Spoznajte rascu a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Rasca
Latinský názov:
Carum carvi
Užitočná časť:
Plody
Iné názvy:
kmín
Všeobecný popis a história:
Rasca je dvojročná rastlina, ktorá v prvom roku rozvíja ružicu listov a v druhom roku stonku. Dorastá do výšky jedného metra. Pochádza z východného Stredomoria a južnej Ázie. Má sivú alebo tmavozelenú rozkonárenú stonku. Listy sú 5-10 centimetrov dlhé a kvety sú malé, biele alebo ružové. Plody sú podlhovastého tvaru a žltohnedej farby. Patrí do rovnakej čeľade rastlín ako petržlen.
Bola známa už v staroveku. Semená vykopané v sýrskom meste Tell ed-Der pochádzajú z druhého tisícročia pred naším letopočtom a nálezy semien boli hlásené aj v Británii. V starovekých egyptských civilizáciách sa rasca používala ako korenie a ako konzervačná látka pri mumifikácii.
Pôvodne sa pestovala v Iráne a Stredomorí a spomína sa aj v Biblii, v Starom aj Novom zákone. Starovekí Gréci mali na jedálenskom stole vždy pokrm z rasce a v tejto praxi pokračovali aj v Maroku. Veľký význam má aj v rímskej kuchyni. V Indii sa používa už tisíce rokov ako prísada do mnohých receptov a je základom na prípravu ďalších koreniacich zmesí.
Použitie v strave a aplikácia:
Semená rasce sa pre svoju charakteristickú vôňu a chuť používajú ako korenie, ktoré je obľúbené po celom svete. Nachádza sa dokonca v niektorých syroch, ako je Leydenský syr a v niektorých tradičných francúzskych chleboch.
Môže byť zložkou čili prášku, ale často sa vyskytuje aj v kombinácii s koriandrom.
Používame celé alebo mleté semená. Môže sa pridávať do dusených jedál a polievok, môže byť jednou z ingrediencií používaných pri nakladaní uhoriek a výnimkou nie sú ani dezerty.
Použitie na zdravotné účely:
Najbežnejšie tradičné použitie rasce je na liečbu tráviacich ťažkostí. Rasca zvyšuje aktivitu tráviacich enzýmov, čím urýchľuje trávenie. Zvyšuje tiež uvoľňovanie žlče z pečene. Žlč nám pomáha tráviť tuky a niektoré živiny v črevách.
Semená rasce obsahujú veľké množstvo železa. Jedna čajová lyžička mletéj rasce obsahuje 1,4 mg železa a pokryje 17,5 % dennej potreby železa. Potrebujú ho najmä deti, na podporu rastu a mladé ženy, na nahradenie krvi stratenej počas menštruácie.
Obsahuje zložky, ktoré zabraňujú niektorým dlhodobým následkom cukrovky.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Rasca je vynikajúci detoxikátor, ktorý pomáha odstraňovať kyselinu močovú a syntetické chemikálie z tela. Na tento účel sa odporúča použiť olej získaný z rasce.
Koriander je čoraz obľúbenejší ako prostriedok na prevenciu nevoľnosti, vracania a iných žalúdočných..
Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred poškodením slnkom. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.