Kukurica (Zea mays)
Kukurica znižuje riziko vzniku hemoroidov a kolorektálneho karcinómu. Obsahuje veľké množstvo vlákni..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Uhorky obsahujú niekoľko vitamínov B vrátane vitamínu B1, vitamínu B5 a vitamínu B7 (biotín). Vitamíny B pomáhajú zmierniť pocity úzkosti a zmierniť niektoré škodlivé účinky stresu. Spoznajte uhorky a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Uhorka
Latinský názov:
Cucumis sativus
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Uhorky patria do čeľade tekvicovitých. Je to plazivá rastlina s veľkými, tvrdými listami, ktoré chránia plody. Plod pozostáva až z 97% vody, a preto nie je kalorický. Má jemnú chuť. Plody uhorky sú zelenej farby a môžu sa konzumovať aj surové, keďže sú jedlé. Pochutnávať si na nich možno po celý rok, no treba zdôrazniť, že zimné uhorky neobsahujú toľko živín ako letné.
Počas Rímskej ríše uhorky konzumovali príslušníci šľachty, ako aj príslušníci nižších spoločenských vrstiev. Po páde Ríma obľuba uhoriek klesla. Opätovné používanie začalo až v 14. toročí.
V Biblii sa uhorky spomínajú dvakrát. Hovorí sa, že prvé uhorky boli nakladané v údolí Tigris takmer pred 3000 rokmi.
V roku 1600 sa obyvatelia Anglicka vzbúrili proti čerstvej, tepelne neupravenej zelenine. Predpokladalo sa, že surová strava je vhodná len ako krmivo pre zvieratá, čo spôsobilo, že obľuba uhoriek opäť klesla.
Použitie v strave a aplikácia:
Uhorky sú nízkokalorická zelenina. Majú vodnatú a jemnú chuť, trochu pripomínajúcu chuť melónu. Môžu sa jesť surové pridaním do mnohých šalátov. Obľúbená je aj uhorková polievka a uhorková omáčka.
Surový uhorkový šalát je mimoriadne obľúbené jedlo v indickej kuchyni.
Na zimné obdobie pripravujeme aj nakladané uhorky, ktoré sú známejšie ako „kyslé uhorky“.
Použitie na zdravotné účely:
Uhorky obsahujú protizápalovú látku fisetín, ktorá hrá dôležitú úlohu v zdraví mozgu. Okrem toho, že zlepšuje pamäť a chráni nervové bunky pred úpadkom súvisiacim s vekom, predchádza aj poruchám pamäti.
Uhorky tiež obsahujú polyfenoly nazývané lignany (pinorezinol, lariciresinol a secoisolariciresinol), ktoré môžu pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka, maternice a vaječníkov.
Vloženie plátku uhorky do úst nám môže pomôcť zbaviť sa zápachu z úst spôsobeného baktériami. Podľa zásad ajurvédy môže jedenie uhorky pomôcť uvoľniť prebytočné teplo v žalúdku, ktoré je údajne hlavnou príčinou zápachu z úst.
Uhorky obsahujú niekoľko vitamínov B vrátane vitamínu B1, vitamínu B5 a vitamínu B7 (biotín). Vitamíny B pomáhajú zmierniť pocity úzkosti a zmierniť niektoré škodlivé účinky stresu.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Uhorky obsahujú draslík, ktorý je spojený s nižšími hladinami krvného tlaku. Správna rovnováha draslíka vo vnútri a mimo buniek je kľúčová pre správne fungovanie nášho organizmu.
Kukurica znižuje riziko vzniku hemoroidov a kolorektálneho karcinómu. Obsahuje veľké množstvo vlákni..
Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred poškodením slnkom. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.