Maca (Lepidium meyenii)
Maca je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov a aminokyselín. Už dlho sa používa na stimulác..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Maliny majú vysoký obsah vlákniny a mangánu. Spomaľujú tráviaci proces, a tak sme sýti na dlhší čas. Mangán (stopový minerál) udržuje vysokú rýchlosť metabolizmu a tým spaľuje tuky. Spoznajte maliny a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Maliny
Latinský názov:
Rubus idaeus
Užitočná časť:
Plody
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Maliny sú jedlým ovocím mnohých rastlinných druhov z čeľade ružovitých. Rastú na kríku. Plody spoznáte podľa fialovo-červenej farby, ktorá dozrieva v letných mesiacoch. Krík má na povrchu konárov malé háčiky, ktoré sú sotva viditeľné. Je všeobecne známe, že plody rastlín, ktoré rastú v oblastiach s množstvom slnečného žiarenia, sú sladšie. V rodine malín sú dva hlavné druhy: červené a čierne maliny a existujú aj fialové maliny, ktoré sú krížencami medzi červenými, čiernymi a žltými malinami.
Hovorí sa, že pochádzajú z východnej Ázie. Archeologické dôkazy ukazujú, že maliny sa konzumovali už v období paleolitu. Ovocie bolo bežnou súčasťou jedálnička, aj keď sa v tom čase ešte nepestovalo. Grécka mytológia spája maliny s plodnosťou. Príbehy hovoria, že ovocie bolo spočiatku biele, ale keď sa Zeusova gazdiná Ida dotkla tŕňa maliny, maliny sčervenali. Vedecký názov pre červené maliny, Rubus idaeus, sa prekladá ako „Idina malina“.
Použitie v strave a aplikácia:
Maliny sa predávajú čerstvé aj mrazené. Môžete si z nich pripraviť pyré alebo šťavu, ale môžete ich aj sušiť. Keďže sú veľmi jemné, neodporúča sa ich umývať, pretože silný prúd vody ich môže rozdrviť. Môžu sa podávať ako dezert, so šľahačkou, zmrzlinou alebo pridať do ovocného pohára. Často sa z nich pripravujú džemy, koláče a výnimkou nie sú ani omáčky.
Malinové listy sa dajú použiť čerstvé alebo sušené na prípravu bylinkového čaju
.
Použitie na zdravotné účely:
Maliny majú vysoký obsah vlákniny a mangánu. Spomaľujú tráviaci proces, a tak sme sýti na dlhší čas. Mangán (stopový minerál) udržuje vysokú rýchlosť metabolizmu a tým spaľuje tuky. Ak hľadáte chutný a účinný spôsob, ako schudnúť, maliny sú najlepšou prírodnou voľbou.
Maliny fungujú ako kúzlo na vrásky. Dá sa z nich vyrobiť pleťová maska. Tiež chránia pokožku pred slnečným žiarením. Antioxidanty v malinách redukujú starecké škvrny a sfarbenie pokožky. Pomocou malín dokážeme udržať mladistvý a zdravý vzhľad pokožky.
Vekom podmienená degenerácia makuly je stav, pri ktorom je ovplyvnený náš zrak. Poškodenie sietnice má za následok stratu videnia v strede zorného poľa. Maliny sú účinným prírodným prostriedkom na prevenciu makulárnej degenerácie.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Keďže sú výborným antioxidantom, dokážu nás ochrániť pred zápalmi a vznikom rakoviny.
Maca je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov a aminokyselín. Už dlho sa používa na stimulác..
Výhody macy sú sexuálne zdravie, zlepšená plodnosť a zmiernenie symptómov menopauzy, to sú len niekt..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.