Maliny (Rubus idaeus)
Maliny majú vysoký obsah vlákniny a mangánu. Spomaľujú tráviaci proces, a tak sme sýti na dlhší čas...
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Mandarínky sú výborným zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej a betakaroténu. Ďalej obsahujú draslík, horčík a vitamíny B1, B2 a B3. Stredná mandarínka (70 gramov) obsahuje 1,5 gramu vlákniny. Spoznajte mandarínky a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Mandarínka
Latinský názov:
Citrus reticulata
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Mandarínka je plodom z rodu Citrus a čeľade Rutaceae. Plody sú nápadne podobné pomaranču, sú však menšie a menej zaoblené a líšia sa aj chuťou. Mandarínka je menej kyslá a má výraznejšiu chuť. Zrelá mandarínka je trochu mäkká, na svoju veľkosť dosť ťažká. Má tenkú oranžovú šupku, pod ktorou je biela a veľmi horká vrstva. Zberáme ich od jesene do jari.
Mandarínky majú dlhú a zaujímavú históriu. Ich názov pochádza z mesta Tanger v severnom Maroku pri západnom vstupe do Gibraltárskeho prielivu, odkiaľ sa v roku 1800 posielali mandarínky z prístavu do Európy a na Floridu. Ešte predtým sa pestovali v Číne a Japonsku viac ako 3000 rokov. Sú obľúbené v talianskom Stredomorí.
Existuje veľa odrôd, ktoré sú hybridmi s mandarínkami. Jedným z nich je kríženec mandarínky a grapefruitu a existuje aj kríženec mandarínky a pomaranča. Mandarínky sa tradične pridávajú k mikulášskym darčekom.
Použitie v strave a aplikácia:
Mandarínky sa najčastejšie šúpu a jedia tak, že sa z celého plodu trhajú jednotlivé časti. Čerstvé ovocie sa používa aj do šalátov, dezertov a hlavných jedál. Kôra sa používa čerstvá alebo sušená ako korenie alebo na dochutenie pečiva a nápojov. Výborné sú v kombinácii s čokoládou a vyrába sa z nich aj esenciálny olej.
Mandarínky sú výborným zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej a betakaroténu. Ďalej obsahujú draslík, horčík a vitamíny B1, B2 a B3. Stredná mandarínka (70 gramov) obsahuje 1,5 gramu vlákniny.
Použitie na zdravotné účely:
Mandarínky sú výborným zdrojom vitamínov a antioxidantov, ktoré zabraňujú zápalom v tele. Sú vynikajúce v boji proti kožným ochoreniam a artritíde a možno ich použiť na ošetrenie drobných rezných rán. Podporujú vstrebávanie železa z potravy.
Mandarínky pozostávajú z vlákniny, ako je pektín a hemicelulóza, ktoré obmedzujú vstrebávanie cholesterolu v črevách, čím znižujú riziko obezity.
Potravinová vláknina v mandarínkach zlepšuje trávenie a môže tiež zabrániť mnohým chronickým ochoreniam, ako je rakovina a srdcové choroby.
Mandarínkový esenciálny olej pomáha zmierniť žalúdočné problémy, ako je plynatosť a pomáha uvoľňovať prebytočné plyny z tela. Pomocou esenciálneho oleja môžeme liečiť žalúdočné vredy a zmierňovať zápaly.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Kŕče môžu byť mierne alebo závažné a môžu spôsobiť mnohé komplikácie. Môžu ovplyvniť dýchací, tráviaci a nervový systém a spôsobiť problémy s dýchaním. Esenciálny olej z mandarínky je účinným antispazmickým prostriedkom, ktorý pomáha zmierniť kŕče.
Maliny majú vysoký obsah vlákniny a mangánu. Spomaľujú tráviaci proces, a tak sme sýti na dlhší čas...
Maca je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov a aminokyselín. Už dlho sa používa na stimulác..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.