Články a encyklopédie

Mandle (Prunus dulcis)

Mandle (Prunus dulcis)

Mandle (Prunus dulcis)

Vysoký obsah vlákniny v mandliach im dodáva prebiotické vlastnosti, ktoré prispievajú k zdraviu tráviaceho traktu. Prebiotiká sú nestráviteľné látky, ktoré slúžia ako potrava pre dobré baktérie v tráviacom trakte. Spoznajte mandle a prečítajte si celý popis...

Popis

Mandle

Názov rastliny:

Mandle

Latinský názov:

Prunus dulcis

Užitočná časť:

Plod

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Mandľa je plodom stromu nazývaného mandľovník. Pochádza z Blízkeho východu. Ovocie pozostáva z tvrdej škrupiny so semenom, ktoré v skutočnosti nie je orechom. Strom je opadavý strom, ktorý dorastá do výšky 4 až 10 metrov a priemer kmeňa je až 30 centimetrov. Mladé vetvičky majú zelenú farbu - v oblastiach, kde sú vystavené slnku, sa stávajú červenkastými. V druhom roku sa stávajú sivastými. Listy majú zúbkovaný okraj a vyrastajú na stopke. Mandľové kvety sú bielej alebo svetloružovej farby a pozostávajú z piatich okvetných lístkov. Mandle najlepšie rastú v stredomorskej klíme s teplými, suchými letami a miernymi, vlhkými zimami. Optimálna teplota pre jej rast je medzi 15 až 30°C.

Mandle boli spomenuté už v Biblii. Boli cenenou prísadou do chleba podávaného egyptským faraónom. Počas histórie si mandle zachovali náboženský, etnický a spoločenský význam. Rimania dávali novomanželom mandle, pretože verili, že mandle podporujú plodnosť. Američania stále obdarúvajú hostí na svadbách vrecúškom mandlí, keďže vraj predstavujú šťastie, romantiku a zdravie.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Mandle sú dostupné v lúpanej aj nelúpanej forme. Vyrába sa z nich mandľové mlieko a maslo, ktoré sa dajú použiť do sladkých aj slaných jedál. Spolu s inými orechmi sa mandľami môžu posypať dezerty alebo zákusky. Používajú sa najmä do marcipánového a lieskovoorieškového pečiva.

Mandľové mlieko má jemnú chuť a je vhodné pre ľudí citlivých na sóju a laktózu.

 

Použitie na zdravotné účely:

Jesť asi 23 mandlí denne je jednoduchý spôsob, ako dodať telu viac kľúčových živín. Mandle sú bohaté na vitamín E, vápnik, horčík a draslík. Okrem toho sú dôležitým zdrojom bielkovín a vlákniny a neobsahujú takmer žiadny cukor.

Väčšina orechov, ako sú mandle, môže znížiť riziko srdcových ochorení. Mnoho živín v mandliach prispieva k lepšiemu zdraviu srdca. Sú bohaté na horčík, ktorý je rozhodujúci pre prevenciu infarktu a hypertenzie. Mnohé klinické štúdie ukázali, že mandle môžu byť účinné pri znižovaní zlého cholesterolu a udržiavaní zdravého cholesterolu, ktorý hrá dôležitú úlohu v zdraví srdca.

Vysoký obsah vlákniny v mandliach im dodáva prebiotické vlastnosti, ktoré prispievajú k zdraviu tráviaceho traktu. Prebiotiká sú nestráviteľné látky, ktoré slúžia ako potrava pre dobré baktérie v tráviacom trakte.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Obsah vlákniny, bielkovín a tukov v mandliach znamená, že ich zjete len za hrsť a budete sa cítiť nasýtení a spokojní, čo sa dá využiť aj pri chudnutí.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.