Maca (Lepidium meyenii)
Maca je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov a aminokyselín. Už dlho sa používa na stimulác..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Mango môže pomôcť znížiť telesný tuk a kontrolovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje množstvo minerálov a fytochemikálií, ktoré majú pozitívny vplyv na telesný tuk a glukózu. Zoznámte sa s mangom a prečítajte si celý popis...
Popis
Názov rastliny:
Mango
Latinský názov:
Mangifera indica
Užitočná časť:
Plod
Druga imena:
/
Všeobecný popis a história:
Mango je šťavnaté kôstkové ovocie, ktoré rastie na vždyzelenom strome zvanom mangovník. Strom môže dorásť až do výšky 30 metrov. Patrí do čeľade Anacardiaceae a pochádza z južnej Ázie. Je to národné ovocie Indie, Pakistanu a Filipín a národný strom Bangladéša. Strom má dlhú životnosť, niektoré prinášajú ovocie aj vo veku 300 rokov. Korene stromov môžu siahať až 6 metrov do zeme. Listy sú dlhé asi 35 centimetrov. Mladé listy sú oranžovo-ružovej farby, starnutím sa sfarbujú do tmavočervena a po dozretí sa stávajú tmavozelenými. Kvety sú malé, bielej farby a majú päť okvetných lístkov. Vydávajú sladkú vôňu, trochu pripomínajúcu vôňu konvalinky. Zrelé ovocie môže byť v závislosti od odrody žlté, oranžové, zelené alebo červené.
Mango bolo v Indii známe veľmi skoro. Hsiian-Tsang, jeden z prvých návštevníkov Indie, údajne ako prvý predstavil mango ľuďom mimo Indie.
Použitie v strave a aplikácia:
Surové mango môže byť zahrnuté do stravy rôznymi spôsobmi. Nastrúhané, surové mango sa dá použiť na prípravu šalátov, ale vieme si pripraviť aj osviežujúci a lahodný nápoj, ktorý sa bude hodiť najmä v letných mesiacoch.
Dá sa ním dochutiť ryža, pridať do omáčok, alebo použiť pri príprave dezertov, z ktorých je najobľúbenejšia zmrzlina, ale skvele sa hodí aj do krémov používaných na zdobenie rôznych druhov pečiva. Ak do mangovej šťavy pridáte mlieko, získate lahodný mliečny kokteil a mangový džem si môžete pripraviť aj na raňajky.
Použitie na zdravotné účely:
Mango môže pomôcť znížiť telesný tuk a kontrolovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje množstvo minerálov a fytochemikálií, ktoré majú pozitívny vplyv na telesný tuk a glukózu. Je bohatým zdrojom beta karoténu, antioxidantu, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom, ktoré tiež spôsobujú srdcové choroby. Obsahuje pektín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v sére.
Ovocie je bohaté na vitamín E, o ktorom je tiež známe, že zvyšuje libido. V austrálskej štúdii sa zistilo, že kombinácia vitamínu E a beta-karoténu je kľúčová pre zlepšenie zdravia spermií u mužov. Táto kombinácia je tiež najlepšou obranou proti poškodeniu spermií.
Zinok je druhým najdôležitejším minerálom pre mužskú a ženskú plodnosť a obsahuje ho aj mango.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Dužina manga obsahuje karotenoidy, kyselinu askorbovú, terpenoidy a polyfenoly, ktoré zabraňujú vzniku rakoviny. Mango obsahuje jedinečné antioxidanty, ktoré iné ovocie a zelenina nemajú.
Maca je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov a aminokyselín. Už dlho sa používa na stimulác..
Mangostána je bohatá na vitamín C, pôsobí protizápalovo a je kvalitným pomocníkom proti anémii, chol..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.