Mangostána (Garcinia mangostana)
Mangostána zlepšuje prietok krvi cievami tým, že spôsobuje dilatáciu ciev, čo zabraňuje vzniku chorô..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Marhule obsahujú množstvo minerálov, ktoré sú potrebné pre zdravý rast kostí. Vápnik, fosfor, mangán, železo a meď hrajú dôležitú úlohu pri tvorbe kostí.
Popis
Názov rastliny:
Marhuľa
Latinský názov:
Prunus armeniaca
Užitočná časť:
Plody
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Marhuľa je strom z čeľade ružovitých. Názov marhuľa sa používa ako pre strom, tak aj pre jeho kôstkové ovocie. Je to malý strom, ktorý dorastá do výšky 12 metrov. Má hustú korunu. Listy sú oválneho tvaru, 5-9 centimetrov dlhé a majú zúbkovaný okraj. Kvety majú biele alebo ružové okvetné lístky a objavujú sa skoro na jar. Plod vyzerá ako malá broskyňa, má žltú až oranžovú farbu a strany najviac vystavené slnku sú červenkasté. Jeho povrch môže byť hladký alebo zamatový s veľmi krátkymi chĺpkami. Mäsitý stred nie je veľmi šťavnatý. Semená sa nachádzajú vo vnútri tvrdej škrupiny, ktorá sa nachádza v marhuli.
Pochádza vraj z Arménska, no odborníci si nie sú celkom istí pôvodom marhule. Marhule sú v Perzii známe už od staroveku – sušené marhule boli dôležitou komoditou na perzských obchodných cestách. Egypťania pripravovali nápoj s názvom amar al-Din zo sušených marhúľ, do ktorých pridávali sladidlo.
Dnes je pestovanie marhúľ rozšírené po celom svete, no samozrejme je obmedzené len na časti, ktoré majú vhodnú klímu.
Použitie v strave a aplikácia:
Marhule sú mimoriadne ceneným ovocím v Arábii, kde sa pridávajú do jedál z baraniny, kuskusu a ovocných šalátov. Dá sa z nich robiť džem, výborné sú aj v kombinácii s niektorými potravinami. Výborne sa hodia k divine, kuraciemu mäsu a jedlám s kari.
Na Slovensku sa z nich najčastejšie pripravuje kompót, jedia sa čerstvé (surové) alebo sa z nich vyrábajú rôzne dezerty.
Mimoriadne obľúbeným produktom starostlivosti o pokožku je olej získaný z marhuľových jadier.
Použitie na zdravotné účely:
Marhule obsahujú veľa vlákniny, preto sa dajú použiť na zmiernenie tráviacich ťažkostí a prevenciu zápchy.
Obsahujú množstvo minerálov, ktoré sú potrebné pre zdravý rast kostí. Vápnik, fosfor, mangán, železo a meď hrajú dôležitú úlohu pri tvorbe kostí. Konzumácia marhúľ podporuje zdravý rast a vývoj kostí a zároveň predchádza rôznym chorobám súvisiacim s vekom, vrátane osteoporózy.
Marhule sú skvelé na ochranu srdca. Vysoké množstvo vitamínu C, draslíka a vlákniny prispieva k dobrému kardiovaskulárnemu zdraviu. Vitamín C chráni srdce pred voľnými radikálmi, draslík znižuje krvný tlak a vláknina odstraňuje prebytočný cholesterol z výstelky tepien, čím znižuje tlak na srdce.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Podľa mnohých štúdií by marhuľové semená mali prispieť k prevencii rakoviny.
Mangostána zlepšuje prietok krvi cievami tým, že spôsobuje dilatáciu ciev, čo zabraňuje vzniku chorô..
Mango môže pomôcť znížiť telesný tuk a kontrolovať hladinu cukru v krvi. Obsahuje množstvo minerálov..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.