Kel (Brassica oleracea var. sabauda)
Nedostatok medi môže spôsobiť vrodené chyby, osteoporózu, anémiu, nízky počet bielych krviniek, prob..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Olivy nám pomáhajú regulovať krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, sú bohatým zdrojom vitamínu E, pôsobia ako antioxidant a znižujú následky degeneratívnych ochorení. Spoznajte olivy a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Olea europaea
Užitočná časť:
Plod, listy, kvet
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Oliva je plod stromu nazývaného olivovník. Oliva pochádza zo Stredomoria. Je to malý vždyzelený strom alebo ker. Listy sú strieborno-zelenej farby, 4 až 10 centimetrov dlhé, pretiahnuté a široké. Olivový kvet je malý a biely. Plod (oliva) je malý, veľký 1 až 2,5 centimetra a zberá sa, keď dosiahne zelenú alebo fialovú farbu. Obsahuje jedno semeno.
Olivový olej bol v minulosti považovaný za posvätný. Olivová vetvička bola často symbolom hojnosti, slávy a mieru. V minulosti sa listové vetvy olivovníka rituálne ponúkali božstvám a mimoriadne mocným osobám a ako symbol požehnania sa vetvami korunovali víťazi priateľských hier a krvavých vojen. Dnes sa olivový olej stále používa pri mnohých náboženských obradoch. Olivovník sa v priebehu rokov stal symbolom mieru, radosti, múdrosti, slávy, plodnosti, sily a čistoty.
V starovekom Izraeli sa olivový olej používal v kuchyni a na mnohé iné účely, ako napríklad: na osvetlenie, obdarovanie a pomazanie pre kňazov.
Použitie v strave a aplikácia:
Olivový olej sa získava lisovaním olív a v kuchyni má všestranné využitie a výnimkou nie je ani využitie v kozmetike (na prípravu mastí, krémov či na priamu aplikáciu na pokožku). Olivy sa dajú použiť na prípravu zdravých a chutných pokrmov, pridať ich do martini alebo môžu slúžiť ako obloha. Nakrájané olivy možno primiešať do rizota, pridať do mnohých šalátov, urobiť z nich omáčku alebo podávať v kombinácii s paradajkami a cesnakom, keďže chute spolu dokonale ladia.
Olivy sú súčasťou aj tradičných stredomorských jedál, ako je grécky šalát, ciabatta a iné. Určite ste ich už videli na pizzi alebo v kombinácii s cestovinami.
Použitie na zdravotné účely:
Konzumácia olív má veľký vplyv na celkové zdravie. Pomáhajú nám regulovať krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, sú bohatým zdrojom vitamínu E, pôsobia ako antioxidant, znižujú následky degeneratívnych ochorení (Alzheimerova choroba, nezhubné a zhubné nádory, kŕčové žily), chránia bunkové membrány pred chorobami, zvyšujú plodnosť a zlepšujú funkciu reprodukčného systému a zároveň sú výbornou ochranou proti chudokrvnosti. Obsahujú kyselinu olejovú, ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť srdca.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Konzumácia olív zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní a podpore fungovania imunitného systému a chránia nás predovšetkým pred vznikom chronických vírusových ochorení.
Nedostatok medi môže spôsobiť vrodené chyby, osteoporózu, anémiu, nízky počet bielych krviniek, prob..
Pridanie oregana do vašej každodennej stravy môže zlepšiť fungovanie imunitného systému a ochrániť n..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.