Nektarínka (Prunus persica)
Ako vynikajúci zdroj silného antioxidantu vitamínu C môžu nektarínky pomôcť predchádzať tvorbe voľný..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Látky v papáje účinne ničia črevné parazity, čo pomáha predchádzať ďalším infekciám črevnými parazitmi a komplikáciám z nich. Zoznámte sa s papája a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Carica papaya
Užitočná časť:
Plody
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Papája je južné ovocie. Je to malý, riedko rozvetvený strom, ktorý má zvyčajne jednu stonku. Môže dorásť do výšky 5 až 10 metrov a má špirálovito rastúce listy, ktoré rastú na vrchole stromu. Listy môžu dosahovať dĺžku 50 až 70 centimetrov. Kvety sú 5-dielne. Samčie kvety majú stopky, ktoré sa spájajú s okvetnými lístkami, zatiaľ čo samičie kvety sú voľné a na báze spojené. Kvety sú voňavé, otvorené v noci. Plodom je veľká bobuľa, dlhá 15 až 45 centimetrov a priemer 15 až 30 centimetrov. Je zrelé, keď zmäkne (ako zrelé avokádo) a šupka sa sfarbí do oranžova.
Latinský názov Carica papaya dal rastline v roku 1753 Linné, známy aj ako otec taxonómie. Mexickí Indiáni nazývali rastlinu papája ambapaya.
Ovocie s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z karibského pobrežia Strednej Ameriky. V šestnástom a sedemnástom storočí si papáju obľúbili španielski a portugalskí prieskumníci.
Použitie v strave a aplikácia:
Zrelé plody papáje sa môžu konzumovať surové, bez šupky a semien. Nezrelé zelené ovocie sa môže variť a často sa pridáva do duseného mäsa a šalátov. Zelená papája sa tradične používa v kuchyni juhovýchodnej Ázie, surová aj varená. V thajskej kuchyni sa papája používa na prípravu šalátov, v indonézskej kuchyni sa na prípravu šalátov používajú aj varené mladé lístky a puky kvetov ochutené s čili.
Papája má relatívne vysoký obsah pektínu, ktorý sa dá použiť na výrobu želé. V Brazílii sa nezrelé ovocie používa na výrobu sladkostí alebo konzerv. V niektorých častiach Ázie sa na prípravu špenátu používajú mladé, parené listy papáje.
Použitie na zdravotné účely:
Jedenie papáje podporuje trávenie. Obsahujú papaín, tráviaci enzým, ktorý štiepením bielkovín zlepšuje trávenie a čistí tráviaci trakt.
Papája môže byť tiež použitá ako stimul pre zdravý spôsob chudnutia. Môžeme si ju dať na raňajky alebo ako desiatu.
Látky v papáji účinne ničia črevné parazity, čo pomáha predchádzať ďalším infekciám črevnými parazitmi a komplikáciám z nich.
Ovocie je bežnou zložkou rôznych produktov starostlivosti o pleť, vrátane pleťových masiek. Papaín odstraňuje odumreté bunky a čistí pokožku a tiež pomáha pri hojení popálenín a zmierňuje problémy spôsobené podráždenou pokožkou.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Enzýmy prítomné v papáji pomáhajú znižovať zápaly v rôznych častiach tela. Papája môže byť použitá ako maska na liečbu akné.
Ako vynikajúci zdroj silného antioxidantu vitamínu C môžu nektarínky pomôcť predchádzať tvorbe voľný..
Nashi je výborným doplnkom jedálnička aj vďaka vysokému obsahu vlákniny – každé ovocie obsahuje 10 g..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.