Kel (Brassica oleracea var. sabauda)
Nedostatok medi môže spôsobiť vrodené chyby, osteoporózu, anémiu, nízky počet bielych krviniek, prob..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Kapsaicín v paprike má pozitívny vplyv na zdravie. Znižuje zlý cholesterol v krvi, pomáha kontrolovať cukrovku, zmierňuje bolesť a zápal. Zoznámte sa s paprikou a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Capsicum annuum
Užitočná časť:
Plod
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Paprika je jednoročná rastlina, ktorá patrí do čeľade ľuľkovitých, kam patria aj paradajky, zemiaky a baklažán. Rastlina pochádza z Južnej Ameriky. Rastlina produkuje plody v rôznych farbách od zelenej, červenej, žltej, oranžovej, hnedej a bielej. Najbežnejšie farby paprík sú zelená, žltá, oranžová a červená. Paprika je uznávaná ako ker, ktorý môže dorásť až do výšky 80 centimetrov. Listy merajú na dĺžku asi 10 centimetrov a sú jednoducho stavané, vajcovité, so zahrotenými koncami. Kvety sú svetlozelenej farby a obsahujú 5 alebo viac kvetov. Plody sa líšia tvarom, veľkosťou a farbou a obsahujú až 500 semien.
Paprika sa pestuje už viac ako 9000 rokov. Slovo paprika pochádza z gréckeho slova pipari, čo znamená „čierne korenie“.
Prehistorické pozostatky v Peru naznačujú, že korenie bolo známe veľmi skoro. V roku 1493 priniesol Krištof Kolumbus papriku do Európy, kde bola rastlina čoskoro prijatá a začalo sa masové pestovanie. V skutočnosti to boli Európania, ktorí poskytli názov tak, ako ho používame dnes. Keď Kolumbus priniesol sušenú papriku zo Západnej Indie, Európania povedali, že plod je „pálivejší ako korenie z Kaukazu“.
Použitie v strave a aplikácia:
Na zmiernenie mnohých zdravotných problémov možno papriku pripraviť vo forme tinktúry. Pri varení sa rastlina používa najmä ako korenie, ktoré môže byť horké alebo sladké.
V kuchyni sa z nej dá pripraviť mäso, polievky, paprikáš a hodí sa aj do slaných jedál.
Dá sa z nej pripraviť šalát, konzumuje sa čerstvá, ako príloha ku grilovaným jedlám, ako prísada do chlebíčkov, v zime je obľúbená najmä nakladaná paprika.
Použitie na zdravotné účely:
Paprika obsahuje extrémne málo kalórií - plná šálka papriky obsahuje len 45 kalórií a dodáva nám vitamíny A a C. Vitamín C je kľúčový pre normálne fungovanie imunitného systému a stará sa aj o udržanie mladistvému vzhľadu pokožky. Najviac vitamínu C obsahuje červená paprika. Taktiež červená paprika obsahuje veľké množstvo fytochemikálií a karotenoidov, najmä betakarotén, ktorý obsahuje veľké množstvo antioxidantov.
Kapsaicín v paprike má pozitívny vplyv na zdravie. Znižuje zlý cholesterol v krvi, pomáha kontrolovať cukrovku, zmierňuje bolesť a zápal.
Paprika tiež obsahuje veľké množstvo vitamínu B6, ktorý je nevyhnutný pre zdravie nervovej sústavy a tiež pomáha obnovovať bunky tela.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Obsah síry v paprike znižuje riziko rôznych druhov rakoviny.
Nedostatok medi môže spôsobiť vrodené chyby, osteoporózu, anémiu, nízky počet bielych krviniek, prob..
Pridanie oregana do vašej každodennej stravy môže zlepšiť fungovanie imunitného systému a ochrániť n..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.