Paradajka (Solanum lycopersicum)
Kyselina listová v paradajkách môže pomôcť pri depresii tým, že zabráni nadprodukcii homocysteínu v ..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Pestrec mariánsky pomáha pri obnove pečeňových buniek a zároveň odstraňuje toxíny z tela, ktoré sa spracovávajú cez pečeň. Je účinným prostriedkom na zmiernenie škodlivých účinkov konzumácie alkoholu. Zoznámte sa s pestrecom mariánskym a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Silybum marianum
Užitočná časť:
Plody, listy, korene, semená
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Pestrec mariánsky je rastlina, ktorá patrí do čeľade astrovitých. Spoznáte ho podľa fialových kvetov a svetlozelených listov, ktoré majú na povrchu drobné, biele žilky. Ide o jedno či dvojročnú rastlinu, ktorá je dnes rozšírená po celom svete, pochádza z južnej Európy a Ázie. Môže dorásť od 30 do 200 centimetrov na výšku. Stonky vysokých rastlín sú vo vnútri duté. Listy sú predĺžené, bez chĺpkov na povrchu.
Pestrec mariánsky má dlhú históriu používania. Ľudia ho používajú už viac ako 2000 rokov. O jeho zázračnej sile písal aj Plínius a v gréckych časoch sa spomínal pestrec ako liek na uštipnutie hmyzom a hadom.
V šestnástom storočí John Gerard vo svojej Anatómii rastlín napísal, že pestrec mariánsky môže pomôcť pri depresii a emocionálnom strese. Európania začali na tento účel používať pestrec. V tom čase ľudia konzumovali všetky časti rastliny, vrátane koreňov a mlieka byliny.
Použitie v strave a aplikácia:
Jedlé korene pestreca sa môžu konzumovať surové alebo varené alebo pražené na masle. Mladé výhonky zozbierané na jar sú vhodné na varenie. Guľovité lupienky na hlavičke kvetu sa v minulosti používali v jedle – jedli sa podobne ako artičoky. Listy možno pripraviť ako špenát alebo pridať do šalátov.
Zo semienok alebo listov možno pripraviť čaj a bežným spôsobom použitia je aj príprava obkladov.
Použitie na zdravotné účely:
Pestrec mariánsky pomáha pri obnove pečeňových buniek a zároveň odstraňuje toxíny z tela, ktoré sa spracovávajú cez pečeň. Je účinným prostriedkom pri zmierňovaní škodlivých účinkov konzumácie alkoholu, pesticídov v potravinách, ťažkých kovov vo vode, znečistenia ovzdušia, ktoré dýchame a iných toxínov.
Antioxidant silybín stimuluje syntézu bielkovín a mení vonkajšiu vrstvu zdravých buniek, čím ich chráni pred poškodením a mutáciami. Funguje tak, že inhibuje pôsobenie toxínov v tele; pomáha pri obnove buniek a odstraňuje škodlivé účinky znečisťujúcich látok, chemikálií a ťažkých kovov, ktoré môžu spôsobiť mnohé poškodenia buniek tela.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Podľa National Institutes of Health existuje niekoľko presvedčivých výskumov, ktoré ukazujú, že užívanie silymarínu, hlavnej chemikálie nájdenej v pestreci mariánskom, spolu s konvenčnou liečbou môže pomôcť kontrolovať symptómy cukrovky tým, že pomáha kontrolovať glykémiu. Experimentálne a klinické štúdie zaznamenali cenný účinok antioxidantov nájdených v pestreci mariánskom pri znižovaní hladiny cukru v krvi u pacientov rezistentných na inzulín.
Kyselina listová v paradajkách môže pomôcť pri depresii tým, že zabráni nadprodukcii homocysteínu v ..
Kapsaicín v paprike má pozitívny vplyv na zdravie. Znižuje zlý cholesterol v krvi, pomáha kontrolova..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.