Články a encyklopédie

Petržlen (Petroselinum crispum)

Petržlen (Petroselinum crispum)

Petržlen (Petroselinum crispum)

Myristín, flavonoid v petržlenovej vňati, je mimoriadne účinný pri prevencii a liečbe cukrovky. Laboratórne štúdie ukázali, že myristín môže znížiť hladinu cukru v krvi. Spoznajte petržlen a prečítajte si celý popis...

Popis

Petržlen

Latinský názov:

Petroselinum crispum

Užitočná časť:

Listy, korene, semená

Iný názov:

/

 

Všeobecný popis a história:

Petržlen je druh kvitnúcej rastliny, ktorá patrí do čeľade mrkvovitých. Je to dvojročná rastlina, ktorá v prvom roku vyvíja listovú časť, v druhom roku stonku s kvetmi. Môžu sa použiť iba listy, stonka alebo korene. Petržlen sa pestuje ako bylinka, korenie alebo zelenina. Rastlina má svetlozelenú farbu a dvojročná rastie v miernom podnebí a ako jednoročná bylina v tropických a subtropických oblastiach. Semená sú oválneho tvaru, dlhé 2-3 milimetre. Rastlina zvyčajne uhynie po dozretí semena.

Starí Gréci spájali petržlen so smrťou. Homer napísal, že bojovníci pred bitkou kŕmili svoje kone petržlenom, pretože verili, že zvieratá budú rýchlejšie a silnejšie. Víťazi hier a súťaží, ktoré sa konali na počesť nedávno zosnulej osoby, boli korunovaní vetvičkami petržlenu.

Rimania nepoužívali petržlen v strave, ale na hlave nosili vence upletené z petržlenových vňatí. Boli presvedčení, že tak zabránia otrave jedlom. Dojčiace matky petržlen nepoužívali, pretože sa verilo, že môže u bábätiek spôsobiť epileptické záchvaty.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Ako korenie sa najčastejšie používa petržlenová vňať, ale pripraviť si môžete aj obklady či petržlenový čaj.

Vďaka špeciálnej vôni a sviežej chuti možno petržlen použiť na prípravu polievok, omáčok a zeleniny. Môže sa tiež nasekať a posypať na jedlo ako obloha (najmä na polievky, omáčky alebo zemiaky). Ak ho chceme využívať celoročne, môžeme čerstvú petržlenovú vňať nasekať a zamraziť.

 

Použitie na zdravotné účely:

Myristín, flavonoid v petržlenovej vňati, je mimoriadne účinný pri prevencii a liečbe cukrovky. Laboratórne štúdie ukázali, že myristín môže znížiť hladinu cukru v krvi a znížiť inzulínovú rezistenciu. Má tiež protizápalové účinky a znižuje množstvo tuku v krvi.

Nízky príjem vitamínu K je spojený s vyšším rizikom poranení kostí a zlomenín. Príjem dostatočného množstva vitamínu K do tela zlepšuje vstrebávanie vápnika a znižuje jeho vylučovanie močovými cestami.

Konzumácia ovocia, zeleniny a byliniek všetkého druhu je spojená s nižším rizikom vzniku mnohých zdravotných problémov. Jesť viac prírodných potravín má veľký vplyv na zlepšenie celkového zdravia. Grilované jedlá sú spojené s vyšším rizikom rakoviny. Pridanie čerstvej zeleniny do grilovaného jedla môže tieto účinky výrazne znížiť.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Flavonoid nachádzajúci sa v petržlene a niektorých ďalších rastlinách môže pomôcť predchádzať rakovine kože. Sladké zemiaky, petržlen, čierne ríbezle a brusnice sú niektoré z potravín, ktoré obsahujú najvyššie koncentrácie myristínu.

 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.