Články a encyklopédie

Pšenica (Triticum)

Pšenica (Triticum)

Pšenica (Triticum)

Nasýtené a trans-tuky zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, zatiaľ čo omega-3 tuky znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Spoznajte pšenicu a prečítajte si celý popis...

Popis

Pšenica

Latinský názov:

Triticum

Užitočná časť:

Klasy (zrná)

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Pšenica je kultúrna rastlina, ktorá môže dorásť až do výšky 1,5 metra. Patrí do čeľade lipnicovitých a je jednou z najstarších kultúrnych rastlín na svete, ktorá je všestranne využiteľná. Existuje až 27 rôznych odrôd pšenice. Pšeničný klas dozrieva v júli alebo auguste a zrná používané pri varení sa extrahujú z klasu.

Obyčajná pšenica bola pôvodne domestikovaná v západnej Ázii na začiatku holocénu a odtiaľ sa v praveku rozšírila do severnej Afriky, Európy a východnej Ázie. Prvýkrát sa dostala do Severnej Ameriky so španielskymi misiami v 16. storočí a hlavným vývozcom pšeničných zŕn sa stala v roku 1870. Po celom svete sa pšenica ukázala ako dobre prispôsobená rastlina, ktorá nahradila mnohé iné druhy pšenice, jačmeňa a raže, ktoré sa kedysi široko používali na výrobu chleba, najmä v Európe.

Pred 12 000 rokmi bola pšenica známa a používaná v horskej oblasti Karachadag, ale poznali len divú pšenicu.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Z pšeničných zŕn možno vyrobiť múku, ktorá sa používa na pečenie chleba. Častým spôsobom použitia je aj príprava oleja z pšeničných klíčkov, ktorým sa dajú liečiť mnohé problémy a príznaky chorôb.

Obklady môžu byť vyrobené z pšenice, čo môže tiež pomôcť zmierniť bolesť v rôznych častiach tela.

 

Použitie na zdravotné účely:

Pšenica má prirodzenú schopnosť znižovať telesnú hmotnosť, preto sa dá využiť ako pomôcka pri zdravom chudnutí. Ženy, ktoré konzumovali celozrnné produkty dlhšiu dobu, dosiahli výrazne väčší úbytok hmotnosti ako ostatní ľudia.

Nasýtené a trans-tuky zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, zatiaľ čo omega-3 tuky znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Obilniny ako pšenica sú mimoriadne účinné pre pacientov s metabolickými poruchami. Bežné typy metabolického syndrómu zahŕňajú viscerálnu obezitu, tiež známu ako telo v tvare „hrušky“, vysoké triglyceridy, nízke hladiny ochranného HDL cholesterolu a vysoký krvný tlak. Pšenica nás chráni pred všetkými týmito problémami.

Je bohatá na horčík, čo je minerál, ktorý pôsobí ako kofaktor pre viac ako 300 enzýmov. Tieto enzýmy sa podieľajú na funkčnom využití inzulínu a sekrécie glukózy v tele. Pravidelná konzumácia pšenice podporuje zdravú kontrolu hladiny cukru v krvi. Ľudia trpiaci cukrovkou môžu udržať hladinu cukru pod kontrolou tým, že vo svojej strave nahradia ryžu pšenicou.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Pšenica obsahuje lignany, čo sú fytonutrienty, ktoré pôsobia ako látky podobné hormónom. Lignany často obsadzujú hormonálne receptory nášho tela, čím znižujú niektoré rizikové faktory rakoviny hrubého čreva.

 

 

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.