Rebarbora (Rheum altaicum)
Rebarbora obsahuje veľmi nízke množstvo tuku a cholesterolu, takže neohrozuje kardiovaskulárne zdrav..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Černice obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Jedna šálka černíc obsahuje až 30,2 miligramov vitamínu C, čo je polovica odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Vitamín C je neoddeliteľnou súčasťou tvorby kolagénu v kostiach, spojivovom tkanive a krvných ciev. Spoznajte černice a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Rubus fruticosus
Užitočná časť:
List, plod, výhonky
Iné názvy:
černica
Všeobecný popis a história:
Ostružina je zaujímavá rastlina s ostrými tŕňmi a chutnými plodmi. Poznáme viacero druhov ostružín, ktoré sa od seba dosť líšia, no sú známe aj tým, že sa medzi sebou mimoriadne často krížia. Na Slovensku poznáme až 28 rôznych druhov černíc a na svete je viac ako 170 druhov černíc. Často sa vyskytuje v lesoch a na svahoch, najmä v oblastiach s miernymi zimami. Ostružina má zelenú stonku s ostrými tŕňmi a 3- alebo 7-dielne perovité listy, ktoré môžu na rastline zostať aj v zime. Kvitne od mája do konca augusta. Keďže zber černíc je kvôli ostrým tŕňom dosť náročný, musíme k nemu pristupovať správnym spôsobom.
Presný pôvod černíc je veľmi ťažké vystopovať, keďže černice sú dnes rozšírené po celom svete. Odborníci predpokladajú, že pochádzajú z Ázie a Európy. Gréci a Rimania ich používali najmä na liečebné účely, zatiaľ čo Američania ich využívali najmä na jedenie. Rastlina sa používa už viac ako 2000 rokov na liečbu črevných problémov a horúčky.
Použitie v strave a aplikácia:
V minulosti sa z černíc pripravovali všetky druhy zákuskov.
Dnes sa z nej najčastejšie pripravuje čaj, džem, šťavy, sirup, tinktúra, víno, likér, kompóty, ocot a želé.
Zo sušených listov černice sa dá pripraviť čaj (môže sa piť alebo len kloktať). S teplým obkladom z černíc sa zbavíme vredov a zapálených a bolestivých ďasien.
Často sa používa aj na prípravu obkladov a kúpeľov.
Použitie na zdravotné účely:
Černice obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Jedna šálka černíc obsahuje až 30,2 miligramov vitamínu C, čo je polovica odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Vitamín C je neoddeliteľnou súčasťou tvorby kolagénu v kostiach, spojivovom tkanive a krvných ciev. Môže nám tiež pomôcť pri hojení rán, obnove pokožky, vstrebávaní železa a prevencii skorbutu.
Obsahujú tiež vysoké množstvo vlákniny, ktorá nám môže pomôcť znížiť zlý cholesterol, stimulovať pohyby čriev, kontrolovať hladinu cukru v krvi spomalením vstrebávania cukru a znižovať chuť do jedla.
Vitamín K, ktorý sa nachádza aj v černiciach, nám pomáha pri tvorbe krvných zrazenín, čo zabraňuje krvácaniu. Tiež hrá dôležitú úlohu v metabolizme kostí.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Mangán nachádzajúci sa v černiciach nám môže pomôcť predchádzať osteoporóze a znížiť frekvenciu epileptických záchvatov.
Rebarbora obsahuje veľmi nízke množstvo tuku a cholesterolu, takže neohrozuje kardiovaskulárne zdrav..
Liečivé vlastnosti rebríčka sú známe už od nepamäti. Latinský názov Achillea millefolium je odvodený..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.