Články a encyklopédie

Levanduľa (Lavandula)

Levanduľa (Lavandula)

Levanduľa (Lavandula)

Známy je upokojujúci účinok na nervový systém, vďaka ktorému možno levanduľu použiť na liečbu neurologických problémov, ako sú migrény, stres, úzkosť a depresia. Zoznámte sa s levanduľou a prečítajte si celý popis...

Popis

Levanduľa

Latinský názov:

Lavandula

Užitočná časť:

Kvitnúca bylina, kvety, listy

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Levanduľa je rod vždyzelených kríkovitých rastlín, ktorý zahŕňa až 47 rôznych druhov rastlín. Mnoho členov rodu sa pestuje v miernom podnebí ako okrasné rastliny v záhrade a niektoré druhy sa používajú aj v kulinárstve a bylinkárstve. Najrozšírenejším druhom je Lavandula angustifolia.

Tvar listov rastliny závisí od druhu. Bežne pestované druhy levandule majú listy jednoduché, zatiaľ čo iné druhy majú listy zúbkaté so zubatými okrajmi. Niektoré z nich sú pokryté chĺpkami, ktoré obsahujú esenciálne oleje. Kvety levandule môžu byť fialové, modré alebo fialové a niektoré druhy levandule majú aj čiernofialové alebo žltkasté kvety. Nachádzajú sa v klasoch podobných súkvetiam. Rastlina kvitne v júli a auguste.

Levanduľa má 2000-ročnú históriu používania. Egypťania ho používali pri procese mumifikácie, pripravovali z neho aj parfumy a inú kozmetiku. O levanduľových parfumoch veľa vedeli aj raní Gréci a ich znalosti o levanduli prevzali aj Rimania. V období renesancie sa rastlina používala ako ochrana pred infekciami.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Pri používaní levandule v strave si musíme byť istí, aký druh levandule používame. Na prípravu jedál sa najčastejšie používajú listy rastliny a výnimkou nie sú ani kvety, ktoré svojou sladkou vôňou dodávajú jedlu sladkú chuť. Levanduľu môžeme pri príprave pokrmov pridať čerstvú alebo sušenú. Ak chceme levanduľu sušiť na kulinárske použitie, musíme ju hneď po otvorení kvetov odstrihnúť.

Bežným spôsobom prípravy je výroba levanduľového oleja.

Dá sa pripraviť aj iným spôsobom. Výborným sedatívom je čaj pripravený z 20 g kvetov levandule a 20 g pravej mäty. Pripravuje sa tak, že prevaríte liter vody, pridáte bylinky a necháte 5 minút odstáť. Čaj sceďte a pite 3x denne.

 

Použitie na zdravotné účely:

Levanduľový olej je výborný prostriedok, ktorý nás dokáže ochrániť pred rôznymi infekciami, vrátane chrípky.

Je však všeobecne známe, že má upokojujúci účinok na nervový systém, vďaka čomu sa levanduľa môže použiť na liečbu neurologických problémov, ako sú migrény, stres, úzkosť a depresia. Levanduľový olej údajne tiež znižuje príznaky a riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Aromaterapia s použitím levandule zlepšuje náladu.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Nedávna štúdia zistila, že doplnenie s 80 mg kapsulami levanduľového esenciálneho oleja zmiernilo úzkosť, poruchy spánku a depresiu.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.