Články a encyklopédie

Sója (Glycine max)

Sója (Glycine max)

Sója (Glycine max)

Sója nám môže pomôcť zbaviť sa nadbytočných kilogramov zdravým spôsobom. Potláča chuť do jedla a následne pomáha znižovať riziko obezity. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a bielkovín. Zoznámte sa so sójou a prečítajte si celý popis...

Popis

Sója

Latinský názov:

Glycine max

Užitočná časť:

Plod

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Sója je strukovina. Rastlina pochádza z východnej Ázie, kde sa pestuje pre jedlé plody (fazuľa), ktoré majú mnohostranné využitie. Poznáme niekoľko druhov sóje a každá z nich sa používa na iné účely. Má veľmi rýchlo rastúce korene, ktoré môžu narásť až 1,9 centimetra za deň v období pred kvitnutím. Plne dospelé rastliny môžu dorásť až do výšky 127 centimetrov, no vo väčšine prípadov má sója výšku okolo 51 centimetrov. Kvitnutie začína, keď sú dni kratšie ako 12,8 hodiny. Kvety sú biele, ružové alebo fialové. Pred úplným dozretím semien sóje rastlina zhodí listy. Semená môžu mať čiernu, hnedú, žltú alebo zelenú farbu a farebné obaly semien.

Rastlina má dlhú a zaujímavú históriu používania. Čínski farmári si ju udomácnili okolo roku 1100 pred Kristom a neskôr ju začali pestovať aj v Japonsku. Benjamin Franklin poslal semená sóje priateľovi, ktorý v roku 1770 zasadil sójové bôby vo svojej záhrade. Sójová omáčka bola populárna v Európe a v britských kolóniách v Amerike.

 

Použitie v stravy a aplikácia:

Sóju možno pri varení použiť rôznymi spôsobmi. Má výraznú chuť a vôňu, ktorú veľa ľudí neznesie. Používa sa hlavne sójové mlieko, sójový syr, sójová omáčka, sójový olej a sójové brikety.

Najčastejšie sa používa sójová omáčka, ktorou sa dajú poliať pripravované jedlá (hlavne mäso, polievka a zelenina), ale dá sa použiť aj ako marináda. Musíme si dávať pozor na to, akú omáčku použijeme. Niektoré majú výraznejšiu chuť, iné sú známe svojou jemnou chuťou.

 

Použitie na zdravotné účely:

Sója nám môže pomôcť zbaviť sa nadbytočných kilogramov zdravým spôsobom. Potláča chuť do jedla a následne pomáha znižovať riziko obezity. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a bielkovín.

Je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré vplývajú na znižovanie zlého cholesterolu v krvi. Môžeme tak znížiť riziko vzniku aterosklerózy a následne aj riziko vzniku srdcových chorôb.

Je zdrojom izoflavónov, ktoré sú základnými zložkami ženského reprodukčného systému. Počas menopauzy koncentrácia estrogénu prudko klesá. Izoflavóny sa môžu viazať na bunky estrogénového receptora, takže telo nezaznamená drastické zníženie množstva estrogénu.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Sója obsahuje vysoké hladiny kyseliny listovej, ktorá je veľmi dôležitá pre tehotné ženy. Kyselina listová zaisťuje prevenciu defektov neurálnej trubice u detí a zabezpečuje narodenie šťastného a zdravého bábätka.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.