Rebríček (Achillea millefolium)
Liečivé vlastnosti rebríčka sú známe už od nepamäti. Latinský názov Achillea millefolium je odvodený..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Rebarbora obsahuje veľmi nízke množstvo tuku a cholesterolu, takže neohrozuje kardiovaskulárne zdravie. Môže zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu, pretože obsahuje vlákninu. Spoznajte rebarboru a prečítajte si celý popis...
Popis
Latinský názov:
Rheum altaicum
Užitočná časť:
Koreň, stonka
Iné názvy:
/
Všeobecný popis a história:
Rebarbora je rastlina, ktorá sa zaraďuje do čeľade stavikrvovitých. Rod obsahuje asi 60 viacročných rastlín a všetky druhy majú trojuholníkové listy s dlhými mäsitými stopkami. Kvety sú malé, zeleno-bielej alebo červeno-ružovej farby a sú spojené do veľkých zložených listových súkvetí. Mnoho odrôd rebarbory sa udomácnilo ako liečivé rastliny a na jedenie. Kým listy sú jedovaté, korene a stonky sa používajú najmä v potravinárstve a medicíne. Rebarbora má vzpriamene rastúcu stonku a dužinaté korene.
Rebarbora je veľmi stará rastlina. Jej využitie na lekárske účely a v záhradníctve je zaznamenané už v starovekej Číne.
Najstaršie záznamy pochádzajú z roku 2700 pred Kristom v Číne, kde sa rebarbora pestovala na liečebné účely. Cisár Wu z dynastie Liang (vláda: 557-579) sa ňou tiež liečil, aby si vyliečil horúčku, no až po jej užití upozornil, že rebarboru treba užívať s mierou a uvážlivo, keďže ide o veľmi silnú rastlinu.
Použitie v strave a aplikácia:
Použitie rebarbory v strave je pomerne rozšírené. Z rastliny sa najčastejšie pripravujú rôzne zábaly a kompóty, ale výborná je aj v kombinácii s rôznym ovocím (jablko). Na tento účel používame stonky rebarbory. Koreň sa používa najmä na prípravu liečivých prípravkov.
Pochutnávať si na nej možno do polovice júna, keďže neskôr obsahuje priveľa kyseliny šťaveľovej. Opäť ju môžeme začať používať v septembri a októbri.
Ak chceme rebarboru využiť počas celého roka, môžeme jej stonky aj zamraziť.
Použitie na zdravotné účely:
Rebarbora obsahuje veľmi nízke množstvo tuku a cholesterolu, takže neohrozuje kardiovaskulárne zdravie. Môže zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu, pretože obsahuje vlákninu. Veľké množstvo antioxidantov v rebarbore zabraňuje voľným radikálom spôsobovať kardiovaskulárne ochorenia.
Tráviaci systém zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní celkového zdravia, preto je dôležité udržiavať ho zdravý a v poriadku. Vysoké množstvo vlákniny, ktoré sa nachádza v rebarbore, môže zabezpečiť jednoduché a pravidelné vyprázdňovanie, čím pomáha zlepšiť trávenie. Tradične sa používa ako liek na zápchu. Nedávno sa zistilo, že zmiernením zápchy a iných tráviacich problémov môžeme zabrániť vzniku vážnejších gastrointestinálnych porúch, vrátane nadúvania, kŕčov a dokonca aj rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Vedeli ste? Najnovšie zistenia:
Najdôležitejším vitamínom v rebarbore je vitamín K, ktorý hrá dôležitú úlohu pri hojení mozgu a neurónov. Môže zabrániť oxidácii mozgových buniek a stimulovať kognitívnu aktivitu, čím tiež pomáha predchádzať nástupu Alzheimerovej choroby.
Liečivé vlastnosti rebríčka sú známe už od nepamäti. Latinský názov Achillea millefolium je odvodený..
Rozmarín je výborným liekom na tráviace ťažkosti, ktorý odstraňuje vetry a kŕče v črevách a tiež spo..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.