Články a encyklopédie

Šafran (Crocus sativus)

Šafran (Crocus sativus)

Šafran (Crocus sativus)

Šafran obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý stimuluje tvorbu bielych krviniek a je kľúčový aj pri tvorbe kolagénu, ktorý prispieva k udržaniu mladistvej pokožky a rýchlejšiemu hojeniu rán. Spoznajte šafran a prečítajte si celý popis...

Popis

Šafran

Latinský názov:

Crocus sativus

Užitočná časť:

kvety, tyčinky

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Šafran je korenie získané z rastliny Crocus sativus. Rastlina je už desaťročia známa ako najdrahšie korenie na svete pochádzajúce z juhozápadnej Ázie. Jeho názov pochádza z latinského slova safranum, ktoré sa prekladá ako „žltý“. Pravý šafranový kvet má fialovú farbu a má tri červené blizny, ktoré sa sušia a potom sa používajú ako korenie aj ako farbivo.

Pestovanie a používanie šafranu siahajú viac ako 3500 rokov do minulosti, no napriek extrémne dlhej histórii si rastlina udržala povesť najdrahšieho korenia na svete. Šafran znamenal luxus – králi, kráľovné, faraóni a mnísi používali parfumy vyrobené zo šafranu, nosili odevy farbené šafranom, pridávali ho do jedla ako korenie a kúpali sa vo vode, ktorá bola so šafranom. Veľmi výnosný bol aj obchod so šafranom, ktorým boli známi najmä Egypťania, Rimania, Arabi, Európania a Ázijci.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Pravý šafran má charakteristickú, horkastú chuť a vďaka svojmu sfarbeniu dodáva jedlu zlatožltý odtieň. Ako kulinárske korenie je šafran najobľúbenejší v regiónoch, kde sa pestuje. Používa sa najmä v Španielsku a Portugalsku pri príprave jedál z rýb, morských plodov a mäsa.

V indickej kuchyni sa jahňacina marinuje v šafrane 3 dni a niekde sa šafran používa aj v kombinácii s kardamónom pri príprave kávy.

Škandinávci vyrábajú chlieb zo šafranu.

Ako korenie sa šafran hodí ku kardamónu, mandliam, škorici, klinčekom, koriandru, rasci, mäte a orieškom.

 

Použitie na zdravotné účely:

Šafran obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý stimuluje tvorbu bielych krviniek a je kľúčový aj pri tvorbe kolagénu, ktorý prispieva k udržaniu mladistvej pokožky a rýchlejšiemu hojeniu rán. Pretože obsahuje vysoké koncentrácie železa, je šafran výborným prírodným pomocníkom pri regulácii normálneho krvného obehu.

Obsahuje aj draslík, ktorý pôsobí ako vazodilatátor, čím prispieva k zníženiu vysokého krvného tlaku a tým sa stará o zdravé srdce a cievy.

Šafran je možné užívať vo forme doplnku výživy – po 6-8 týždňoch užívania doplnkov s obsahom šafranu by sa príznaky depresie mali zmierniť. Niektoré štúdie ukazujú, že šafran je ešte účinnejší ako antidepresívum.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Španielske štúdie naznačujú, že prírodné zlúčeniny v šafrane môžu pomôcť zabrániť strate zraku a nástupu degenerácie sietnice. Jedna z látok v šafrane zachováva morfológiu fotoreceptora (mechanizmus v očiach, ktorý nám pomáha študovať tvary vecí, na ktoré sa pozeráme), vizuálnu odozvu a kapilárnu sieť. Šafran zabraňuje poškodeniu fotoreceptorov, ku ktorému dochádza v dôsledku oxidačného stresu.

Ukázalo sa tiež, že šafran zlepšuje videnie u starších ľudí. Štúdia testovala tabletky, ktoré obsahovali šafran. Šafran ovplyvňuje gény, ktoré regulujú obsah mastných kyselín v bunkovej membráne, čím sa bunky zraku stávajú odolnejšie. Šafran by mohol pomôcť predchádzať genetickému ochoreniu, ktoré u mladých ľudí spôsobuje slepotu.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.