Články a encyklopédie

Xantánová guma

Xantánová guma

Xantánová guma

Xantánová guma sa používa pri príprave bezlepkových jedál, pretože viaže, zahusťuje a pôsobí ako prírodný emulgátor v potravinách. Spoznajte xantánovú gumu a prečítajte si celý popis...

Popis

Xantánová guma

Čo je xantánová guma?

Xantánová guma je polysacharid získaný fermentáciou sacharidov, konkrétne glukózy alebo kukuričného sirupu. Je rozpoznateľný ako biely prášok, ktorý napučiava vo vode. Používa sa v širokej škále kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti, vrátane výrobkov do kúpeľa, mejkapu, výrobkov na starostlivosť o pleť a vlasy a zubných pást.

Často sa používa pri príprave bezlepkových jedál, keďže viaže, zahusťuje a pôsobí ako prírodný emulgátor v strave a zároveň nahrádza všetky vlastnosti lepku.

V kozmetike xantánová guma zvyšuje stabilitu a viskozitu emulzií. Pridáva sa len v malých množstvách. Xantánová guma sa tiež používa na zahusťovanie krémov a pleťových vôd a na zahusťovanie produktov, ktoré sa zmývajú (mydlá na tvár a telo). Je to veľmi dobrý zvlhčovač.


Výhody použitia xantánovej gumy:

  • Ideálna voľba na prípravu bezlepkových jedál (nahrádza lepok).
  • Viaže a zahusťuje.
  • Pôsobí ako prírodný emulgátor.
  • Zvyšuje stabilitu emulzií.
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.