Články a encyklopédie

Šokujúce zdroje soli!

Šokujúce zdroje soli!

Šokujúce zdroje soli!

Slané jedlá – jete ich pravidelne? Skontrolujte si v tomto článku, ktoré potraviny obsahujú najviac soli a prečo by bolo lepšie sa soli vyhnúť!

Popis

Vaše telo nepotrebuje veľa soli. Väčšina z nás jej však denne konzumuje priveľa. Vedeli ste, že len 1 500 mg soli denne pokryje potrebu sodíka?
 
Zistilo sa, že:

  • 80 percent kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a cukrovky II
  • 40 percent rakoviny

sa dá predísť zdravým životným štýlom, ktorý zahŕňa okrem iného aj nižší príjem soli.

Ľudia, najmä vo vyspelých krajinách, sú zvyknutí na pomerne silnú slanosť jedál. Dokonca až tak, že často odmietame jedlo, ktoré nie je na náš vkus dostatočne slané. Tohto zvyku sa držíme, aj keď výskumy opakovane preukázali, že jedlá a potraviny, ktoré jeme, obsahujú priveľa soli. (nesoli.si)

(Na obrázku je reklama proti používaniu soli. Zjedli by ste tento chlieb, keby ste na ňom videli toľko soli? Zdroj obrázka: https://dcfadvertising.com/.) 


Pozrite sa, ktoré potraviny majú vysoký obsah sodíka. Budete prekvapení:
Mrazené potraviny
Rýchle a hotové jedlo môže byť bohatým zdrojom sodíka. Buďte teda opatrní a pred kúpou tohto druhu potravín si prečítajte etikety na obaloch a presvedčte sa, aké je množstvo sodíka.
 
Pripravené vločky a obilniny
Skontrolujte štítok na obale obilnín. Niektoré druhy hrozienok obsahujú 250 mg sodíka na šálku.
Tip: Expandovaná ryža a pufovaná pšenica neobsahujú sodík.
 
Zeleninové šťavy
Zeleninové nápoje vám môžu pomôcť kompenzovať potrebu zeleniny, ale buďte opatrní, pretože na jednu porciu môžete skonzumovať okolo 500 mg sodíka.

Konzervovaná zelenina
Keď nemáme po ruke čerstvú zeleninu, často jeme zeleninu z konzervy. Napríklad: aj jedna malá konzerva kukurice môže obsahovať okolo 750 mg sodíka.
Tip: konzervovanú zeleninu pred konzumáciou umyte pod tečúcou vodou.
 
Spracované mäso
Saláma obsahuje veľké množstvo sodíka, len dva plátky môžu obsahovať okolo 360 mg sodíka.
Tip: Pred kúpou sušeného mäsa si prečítajte etiketu a skontrolujte obsah sodíka.
 
Polievky
Pozor však na to, že hotové polievky zo sáčku alebo môžu obsahovať veľké množstvo sodíka.
Tip: Hľadajte polievky s menším obsahom sodíka alebo si pripravte vlastnú z čerstvej zeleniny.
 
Marinády a príchute
Len jedna polievková lyžica marinády z obchodu môže obsahovať približne 700 mg sodíka. Napríklad: 1 polievková lyžica sójovej omáčky obsahuje asi 1024 mg sodíka.
Tip: Na marinádu mäsa môžete použiť citrónovú, pomarančovú alebo ananásovú šťavu.
 
Syr a chlieb
10 dkg syra obsahuje 2000 mg soli, pretože viac než dosť prevyšuje denný príjem a potrebu soli. V krajci chleba nájdeme aj od 0,5 do 0,9 g soli.


Odporúčaný denný príjem sodík
a
určitej živiny do organizmu znamená príjem, ktorý by mal zodpovedať individuálnym fyziologickým výkyvom a zabezpečiť dostatočný prísun živín do organizmu. Minimálne fyziologické potreby sodíka, prepočítané aj na množstvo soli, sú uvedené v tabuľke nižšie.

Vek

Sodík (mg/osoba/deň)

Soľ (g/osoba/deň)

do 4 mesiacov

100

0,3

4–12 mesiacov

180

0,5

1–4 rokov

300

0,8

4–7 rokov

410

1,0

7–10 rokov

460

1,2

dospoevajúci a dospelí

550

1,4

Zdroj: Referenčné hodnoty živín, 2004
 

Tipy na zníženie soli:

  • Odvyknite si pridávať soľ pri varení a pri stole.
  • Namiesto soli pridajte jedlu viac korenín.
  • Na dochutenie použite pražené semienka.
  • Vyhnite sa baleným alebo konzervovaným potravinám.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.