Články a encyklopédie

Črevo

Črevo

Črevo

Potrava sa môže v tenkom čreve udržať 1 až 4 hodiny. Počas tejto doby prebieha chemické štiepenie potravy (a väčšina absorpcie). Spoznajte črevá a prečítajte si celý popis...

Popis

Črevo

Názov orgánu:

Črevo

Latinský názov orgánu:

Intestinum

 

Popis orgánu:

Črevo je jedným z najdôležitejších orgánov v našom tele, ktorého zdravie je veľmi dôležité pre udržanie dobrej celkovej pohody. Je súčasťou tráviaceho traktu alebo úseku tráviaceho traktu od portika po zadok. U dospelého človeka meria črevo 8 metrov a vďaka črevným klkom je jeho povrch veľmi veľký, asi 400 m².

Črevo sa delí na tenké črevo a hrubé črevo. Na konci čreva je konečník a koncová časť konečníka sa nazýva zadok.

Úlohou čreva je absorbovať živiny z potravy a tiež bráni toxínom dostať sa do nášho tela. Zaujímavosťou je, že až 60 – 80 % nášho imunitného systému tvoria črevá.

 

Choroby, ktoré najčastejšie postihujú orgán:

  • Syndróm dráždivého čreva je veľmi častá porucha vo fungovaní gastrointestinálneho traktu, ktorej príčina je v skutočnosti neznáma.
  • Celiakia je ochorenie modernej doby, ktoré zahŕňa citlivosť na lepok. Dochádza k poškodeniu tenkého čreva, vďaka čomu sa znižuje vstrebávanie živín do tela.
  • Divertikuly sú vaky, ktoré sa môžu objaviť v tenkom alebo hrubom čreve. Zvyčajne nespôsobujú problémy, pokiaľ sa nerozvinú do zápalu nazývaného divertikulitída.
  • Hemoroidy sú dilatácie žíl v blízkosti zadku – môžu byť vonkajšie alebo vnútorné (vnútorné sa liečia ťažšie a spôsobujú väčšie problémy).
  • Hnačka nie je choroba, ale je častým príznakom toho, že sa v našom tele niečo deje. Je to výsledok zrýchleného prechodu stolice cez črevo.
  • Chronické zápalové ochorenie čriev sa delí na ulceróznu kolitídu a Crohnovu chorobu. Ako už názov napovedá, ide o chronický zápal čriev.

 

Príznaky problémov s orgánom:

  • Hnačka alebo zápcha,
  • plynatosť a bolesť brucha,
  • prítomnosť krvi v stolici,
  • únava,
  • strata váhy,
  • výskyt vyrážok na koži,
  • nadúvanie brucha,
  • spomalený rast u detí mladších ako 5 rokov,
  • bolesti kĺbov a svalov,
  • kŕče,
  • výkyvy nálad.

 

Potraviny, ktoré majú priaznivý vplyv na orgán:

Ak si chcete zlepšiť zdravie čriev, odporúčame vám jesť tieto potraviny: mandle, špargľa, banány, obilniny, cesnak, zeler, artičoky, kivi, huby, ovos, cibuľa, sója, cmar, jogurt, kefír, syry, cícer, kombucha a jablčný ocot.

Najhoršou voľbou sú rafinované (spracované) cukry a rafinované rastlinné oleje. Vyhnúť sa treba aj jedlám s vysokým obsahom tuku a príliš častej konzumácii vyprážaného jedla.

 

Zaujímavé fakty o orgáne:

  • Potrava sa môže v tenkom čreve udržať 1 až 4 hodiny. Počas tejto doby prebieha chemické štiepenie potravy (a väčšina absorpcie).
  • Hrubé a tenké črevo obsahujú svaly, ktoré sú zodpovedné za pohyb potravy cez črevá.
  • Hrubé črevo je kratšie ako tenké črevo.
  • Počas nášho života spracuje tráviaci systém asi 50 ton jedla a nápojov.
  • Plyn produkovaný v hrubom čreve spôsobuje nadúvanie. Väčšinu týchto plynov produkujú priateľské baktérie, ktoré žijú v hrubom čreve a umožňujú nám absorbovať rôzne vitamíny a živiny z potravy, ktoré by sme inak nemohli vstrebať.
  • Väčšina tráviacich enzýmov v tenkom čreve pochádza z pankreasu.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.