Články a encyklopédie

Žalúdok

Žalúdok

Žalúdok

Žalúdok slúži ako prvá obranná línia nášho imunitného systému. Obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorá pomáha ničiť baktérie a vírusy z potravín. Spoznajte žalúdok a prečítajte si celý popis...

Popis

Žalúdok

Názov orgánu:

Žalúdok

Latinský názov orgánu:

Ventriculus

 

Popis orgánu:

Žalúdok je orgán zložený zo svalov. Je dutá a je súčasťou tráviaceho traktu. Prvou fázou trávenia je žuvanie a potom potrava putuje do žalúdka. Je mylná predstava, že živiny z potravy sa vstrebávajú v žalúdku, pretože žalúdok je zodpovedný len za rozklad väčších molekúl potravy na menšie, ktoré sa potom vstrebávajú v črevách.

Nachádza sa medzi pažerákom a tenkým črevom a vykonáva oveľa viac úloh, ako len trávenie potravy, ktorú jeme. Vylučuje tiež tráviace enzýmy a žalúdočnú kyselinu, rovnako ničí mikróby, vylučuje hormóny a hlien.

Žalúdok spája pažerák s tenkým črevom. Po prijatí potravy z pažeráka sa potrava čiastočne strávi, potrava v nej zostáva približne 3-5 hodín. Po uplynutí času potrava opustí žalúdok a dostane sa do dvanástnika, prvej časti tenkého čreva.

Delí sa na 5 častí – kardia, žalúdočná klenba alebo fundus, telo žalúdka alebo telieska, pylorické antrum a vrátnik alebo pylorus.

 

Choroby, ktoré najčastejšie postihujú orgán:

  • Žalúdočný vred môže postihnúť aj pažerák. Na žalúdku sa doslova objaví rana alebo vred sprevádzaný mnohými nepríjemnými príznakmi.
  • Dyspepsia je jedným z najčastejších žalúdočných problémov. Ide o zlé trávenie, sprevádzané bolesťami v hornej časti brucha a spodnej časti hrudníka.
  • Žalúdočná chrípka sa líši od bežnej chrípky. Nejde o infekciu dýchacieho systému, ale o infekciu žalúdka a čriev (vo väčšine prípadov ide o vírusové infekcie).
  • Rakovina žalúdka znamená rast rakovinových buniek v bunkách steny žalúdka.
  • Gastritída je zápal sliznice žalúdka.

 

Príznaky problémov s orgánom:

  • Pocit nafúknutia,
  • bolesť brucha,
  • nevoľnosť a zvracanie,
  • pocit pálenia v žalúdku po jedle alebo v noci,
  • vracanie krvi a čierna stolica,
  • strata chuti do jedla a hmotnosti,
  • pálenie záhy,
  • pocit plnosti,
  • únava a slabosť.

 

Potraviny, ktoré majú priaznivý vplyv na orgán:

Zdravý žalúdok je zabezpečený dostatočným príjmom tekutín v tele a tiež je potrebné konzumovať veľa vlákniny. Nachádzajú sa v celozrnnom pečive, hnedej ryži, ovocí a zelenine, fazuli a ovse.

Ak chceme mať zdravší žalúdok, musíme v tele znížiť aj príjem potravín bohatých na nezdravé tuky. Neodporúčame vám to s korením preháňať.

Žalúdočné problémy môžu spôsobiť aj tieto potraviny: citrusové plody, paradajky, šalátové dresingy, sýtené nápoje, cibuľa a pšenica.

 

Zaujímavé fakty o orgáne:

  • Často používame nesprávny výraz pre žalúdok – brucho. Pod pojem brucho spadajú žalúdok, pečeň, slezina, pankreas, črevá, obličky a cievy a nervy.
  • Žalúdok slúži ako prvá obranná línia nášho imunitného systému. Obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorá pomáha ničiť baktérie a vírusy z potravín.
  • Žalúdok vytvára novú vrstvu výstelky každé 2 týždne.
  • Do žalúdka dospelého človeka sa zmestí asi 1,5 litra potravy.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.