Články a encyklopédie

Beta karotény

Beta karotény

Beta karotény

Ľudské telo premieňa beta karotén na vitamín A alebo retinol. Potrebujeme ho na udržanie zdravej pokožky a slizníc, imunitného systému a zraku. Získajte informácie o betakaroténe a prečítajte si celý popis...

Popis

Beta karotény

Výhody užívania a úloha v tele:

Beta karotén je červeno-oranžový pigment nachádzajúci sa v rastlinách a ovocí, najmä v mrkve a farebnej zelenine. Jeho názov pochádza z gréckeho slova „beta“ a latinského slova „carota“.

Ľudské telo premieňa beta karotén na vitamín A alebo retinol. Potrebujeme ho na udržanie zdravej pokožky a slizníc, imunitného systému a zraku.

Do organizmu sa dá dostať vhodnou stravou alebo doplnkami výživy. Výhodou betakaroténu je, že telo ho premieňa len toľko, koľko potrebuje.

 

Nedostatok a príznaky:

Nedostatok betakaroténu sa môže prejaviť podobnými príznakmi ako nedostatok vitamínu A. Najčastejšími sú šeroslepota, suchá koža, znížená odolnosť voči infekciám a iné stavy.

 

Odporúčaná denná dávka:

V prípade konzumácie doplnkov výživy je potrebné dodržiavať pokyny výrobcu. Ak denne zjeme 5-6 plodov s obsahom betakaroténu, dokážeme pokryť dennú potrebu betakaroténu, ktorá sa pohybuje medzi 3-6 miligramami.

 

Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:

Vitamín A môže byť vo veľkých dávkach toxický. Ak konzumujeme vysoké množstvá beta karoténu (viac ako 30 mg denne), môže dôjsť aj k otrave. Treba si uvedomiť, že to platí len pre beta karotén, vpravený do organizmu konzumáciou výživových doplnkov, pretože ako sme spomínali, naše telo premieňa potravinové zdroje beta karoténu na vitamín A len v takej miere, v akej potrebuje. Ak by sa do tela dostalo viac ako 2 kilogramy mrkvy denne, mohlo by dôjsť k zožltnutiu pokožky a nechtov. Zmeny sú reverzibilné a nepredstavujú zdravotné riziko.

 

Dobrý zdroj živín:

Veľké množstvo beta karoténov obsahuje:

  • marhule,

  • špargľa,

  • brokolica,

  • mrkva,

  • čínska kapusta,

  • listy púpavy,

  • bylinky a koreniny (chili, oregano, paprika, petržlenová vňať),

  • kel,

  • cibuľa,

  • hrach,

  • slivky,

  • tekvica,

  • špenát,

  • sladký zemiak.

 

Vedeli ste?

Beta karotén, rovnako ako všetky ostatné karotenoidy, je antioxidant. Je to látka, ktorá inhibuje oxidáciu molekúl a chráni telo pred voľnými radikálmi. Voľné radikály okysličujú bunky a časom môžu spôsobiť poškodenie, ktoré spustí nástup vážnych chronických ochorení. Viaceré štúdie ukázali, že antioxidanty v strave znižujú riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení a tiež zabezpečujú normálne fungovanie imunitného systému. Niektoré výskumy ukázali, že ľudia, ktorí jedia aspoň štyri porcie ovocia alebo zeleniny bohatej na beta karotén denne, majú nižšie riziko vzniku rakoviny alebo kardiovaskulárnych ochorení.

Betakarotén môže tiež spomaliť kognitívny pokles spôsobený oxidačným stresom.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.