Články a encyklopédie

Vápnik – pre silné kosti!

Vápnik – pre silné kosti!

Vápnik – pre silné kosti!

Kosti v ľudskom tele obsahujú 99% vápnika. Zvyšok telo potrebuje na vylučovanie niektorých hormónov a normálnu činnosť srdca a nervového systému.

Popis

Vápnik je chemický prvok so symbolom Ca a atómovým číslom 20. Vápnik je svetlosivý kov alkalických zemín, ktorý sa používa ako redukčné činidlo pri extrakcii tória, zirkónu a uránu. Je piatym najrozšírenejším v zemskej kôre. Je nevyhnutný pre život organizmov, najmä vo fyziológii bunky.

 

Vápnik je jedným z mnohých minerálov, ktoré ľudské telo nevyhnutne potrebuje na správne fungovanie a udržanie zdravia.

 

Vápnik hrá dôležitú úlohu pri stavbe kostí v ľudskom tele a udržiavaní ich pevnosti. Kosti v ľudskom tele obsahujú 99% všetkého vápnika v tele. Zvyšok telo potrebuje na vylučovanie niektorých hormónov a enzýmov a na normálnu činnosť srdca a nervového systému.

 

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, EFSA, schválil nasledujúce tvrdenia pre potraviny, ktoré sú bohatým zdrojom vápnika, ktorý možno použiť na etiketách potravín:

- prispieva k normálnej zrážanlivosti krvi,

- prispieva k uvoľňovaniu energie počas metabolizmu,

- prispieva k funkcii svalov,

- prispieva k normálnemu prenosu nervových vzruchov,

- prispieva k normálnej činnosti tráviacich enzýmov,

- zohráva úlohu pri delení a špecializácii buniek,

- je potrebný pre udržanie zdravých kostí,

- je potrebný na udržanie zdravých zubov.

 

Koľko vápnika by ste mali konzumovať?

Inštitút medicíny stanovil referenčnú hodnotu príjmu (RHP) vápnika. Ktorý sa odporúča konzumovať s jedlom. Lekári môžu odporučiť vyššie dávky.

Vápnik: Referenčná hodnota príjmu (RHP)

0-6 mesiacov 210 mg / deň

7-12 mesiacov, 270 mg/deň

1-3 roky 700 mg / deň

4-8 rokov 1000 mg / deň

9-18 rokov 1 300 mg / deň

19-50 rokov 1 000 mg / deň

51 rokov a do 1200 mg/deň (ženy) 1000 mg/deň (muži)

Ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčia, nepotrebujú vápnik navyše podľa vyššie uvedených odporúčaní.

 

Vo všeobecnosti je najlepší spôsob, ako získať vápnik prostredníctvom jedla. Pre lepšiu absorpciu neužívajte naraz viac ako 500 miligramov. Je lepšie si ho rozdeliť do niekoľkých dávok počas dňa. Aby telo vápnik správne využilo, musíte navyše konzumovať dostatok vitamínu D a horčíka.

 

 

Nedostatok vápnika sa môže prejaviť ako:

- osteoporóza,

- bolesti svalov a chrbtice,

- zhoršené zdravie nechtov, vlasov a pokožky.

 

Najviac vápnika v strave obsahuje kel, púpava, špenát, kapusta, orechy, mliečne výrobky, bobule acai, figy, slivky, čučoriedky, jahody atď.

 

Koralový vápnik

Väčšina produktov z koralového vápnika pochádza z japonskej Okinawy. Nedávno sa však podarilo vystopovať aj brazílsky, indický a karibský pôvod. Najčastejšie sa vyskytuje v kombinácii s vitamínom D, ktorý zabezpečuje správne vstrebávanie vápnika do buniek.

 

Výhody konzumácie vápnika z koralov:

- koraly sú prevažne v organickej forme, a preto ich telo absorbuje rýchlejšie a ľahšie.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.